Miskolcon és Pécsett élesíti csodafegyverét Brüsszel: mutatjuk, mire készülnek

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Miskolcon és Pécsett élesíti csodafegyverét Brüsszel: mutatjuk, mire készülnek

Száz európai várost választott ki az Európai Bizottság a Klímasemleges és Okos Városok Misszióban (Climate Neutral and Smart Cities Mission) való részvételre, azzal a céllal, hogy okos megoldások fejlesztésével 2030-ra elérjék a klímasemlegességet. Minderre 360 millió eurós finanszírozást biztosítanak az érintett városoknak, amelyek személyre szabott tanácsadást és segítségnyújtást kapnak, valamint lehetőségük nyílik nagy innovációs akciókban és kísérleti projektekben való részvételre. Magyarországról kilenc város fejezte ki részvételi szándékát, ebből hét vidéki település. A HelloVidék most megmutatja a program részleteit, de eláruljuk azt is, hogy mi lesz ebben a magyar résztvevők feladata.

A városi területek az uniós polgárok 75 százalékának adnak otthont, és globálisan ezek a települések fogyasztják a világ energiájának több mint 65 százalékát, ami a szén-dioxid -kibocsátás több mint 70 százalékáért tehető felelőssé. Ezért is tartják a szakemberek fontosnak, hogy a városok úgymond „kísérletező és innovációs ökoszisztémaként” működjenek, és segítsék azt, hogy az unió területe 2050-re klímasemlegessé váljon.

A résztvevő települések számára számos előnyt nyújtanak a szakmai irányítók: ezek közé tartozik a NetZeroCities szervezet által működtetett, úgynevezett Mission Platform személyre szabott tanácsadása és segítsége, további finanszírozási és finanszírozási lehetőségek, valamint a nagy innovációs akciókhoz és kísérleti projektekhez való csatlakozás lehetősége. A program emellett hálózatépítési lehetőségeket, a bevált gyakorlatok városok közötti cseréjét, valamint a lakosság bevonását is elősegíti.

Mivel ezek a városok elkötelezettek a szén-dioxid-semlegesség 2030-ig történő megvalósítása mellett, sürgősen intézkedésekre van szükség. Ez a száz település utat nyit mások előtt is. Az Európai Unió már idén és a következő év folyamán 360 millió eurót biztosít a fejlesztésre, ám az uniós finanszírozás összegét megsokszorozzák magán- és nemzeti finanszírozással, hogy a települések olyan intézkedéseket dolgozhassanak ki, amelyek egy zöldebb, jobb jövőhöz vezetnek

- magyarázta Markkula úr, akinek Espoo városa egyike annak a 100 városnak, amely részt vesz a misszióban.

Látjuk, hogy nagy szükség van a kutatás és innovációba történő további befektetésekre. Jelenleg a 2030-ig energia- és egyéb megoldásokhoz szükséges technológia nagyjából egyharmada áll rendelkezésre. A második harmad a prototípus fázisban van, egyharmad pedig a technológia és a tudás, amelyet jelenleg csak egyetemeken és kutatóintézetekben kutatnak. Erre az információra szükség van, és ezeket helyi szinten kell mozgósítani

- hangsúlyozta Markku Markkula, a Régiók Európai Bizottságának előadója a HelloVidékhez eljuttatott anyagban.

A száz várost az unió huszonhét tagállamból választották ki, további tizenkettő pedig olyan országokból kapcsolódik be a programba, amelyek társultak vagy potenciálisan csatlakozhatnak az EU aktuális kutatási és innovációs programjához. A bizottsághoz összesen 377 érdeklődési nyilatkozat érkezett a kiírásra, ebből 362 jelentkezését találták megfelelőnek. A szakmai hatóság 2022 áprilisában választotta ki azt a százat, akik támogatással vehetnek részt a programban, de a Bizottság a ki nem választott városok számára biztosít bizonyos támogatásokat.

A Horizont Europe kitűzött küldetésében nagy lehetőség rejlik az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósításában, beleértve az európai energiabiztonságot is. A kiválasztott városok az első lépést jelentik, széles földrajzi lábnyomot lefedve. Azt szeretnénk, hogy az innováció révén konkrét előnyöket biztosítsanak minden régiónak és a lakosságnak, felhatalmazva a különböző szintű tapasztalattal és kapacitással rendelkező nagy- és kis településeket. Bátorítok minden várost, hogy lépjen kapcsolatba és működjön együtt az érdekelt felekkel, hogy együtt érjük el ambiciózus céljainkat

- hangsúlyozta Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságügyért felelős biztos.

Magyarországról kilencen jelentkeztek az EU Cities Mission-ba:

  • Budapest 18. kerület
  • Budapest
  • Érd
  • Kaposvár
  • Kecskemét
  • Miskolc
  • Nyíregyháza
  • Pécs
  • Szeged

A száz kiválasztott település most úgynevezett „klímavárosi szerződéseket” dolgoz ki, amelyek tartalmazni fognak egy átfogó tervet az éghajlatsemlegességről az összes ágazatra, például az energiaügyre, az épületekre, a hulladékgazdálkodásra és a közlekedésre, valamint a kapcsolódó beruházási terveket. Ez a folyamat bevonja a lakosságot, a kutatási szervezeteket és a magánszektort is a feladatok tervezésébe és végrehajtásába.

A száz uniós város egyfajta „próbaterepként” is szolgál majd az innovatív, integrált megoldásokhoz számos olyan problémára, amelyekkel ma szembesülünk, beleértve például a városi mobilitást. A kapcsolódó, új keretrendszerre támaszkodva mindezt egészségessé és fenntarthatóvá tehetik, például a nagysebességű vasúti forgalom megduplázásával és további kerékpáros infrastruktúra fejlesztésével az elkövetkező tíz évben, de fontos célkitűzés a biztonságos kerékpárutakba való befektetés, ami összeköttetés biztosíthat a vidéki és elővárosi területekkel, amivel az ingázók fenntartható mobilitási lehetőségeket kaphatnak. Az éghajlatsemleges és intelligens városokért folytatott misszió a remények szerint emellett segíteni fog abban is, hogy a települések teljesítsék a szennyezésmentességre, a biológiai sokféleségre és a körforgásos gazdaságra vonatkozó környezetvédelmi kötelezettségeiket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

klímasemlegesség

okos városok

okos városok misszió

miskolc

pécs

európai bizottság