Csúnya lakhatási válság közeleg: sok vidékinek fájni fog, ők járnak a legrosszabbul

Pénzcentrum   
  Megosztom
Csúnya lakhatási válság közeleg: sok vidékinek fájni fog, ők járnak a legrosszabbul

Magyarországon az utóbbi tíz évben extrém gyorsan nőttek az ingatlanárak, mely nagyban megnehezíti a méltó lakhatáshoz való hozzáférést. A családtámogatások, a befektetési céllal vásárolt lakások is hajtják fel az árakat, így pont azok a sérülékeny rétegek esnek el a lakáshoz való hozzáféréstől, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a segítségre. Az egyre duzzadó városok, és agglomerációs területek infrastrukturális problémáira érdemi megoldás nincs, a konzervatív lakáspolitika ezekre nem ad választ. Sőt, úgy tűnik a probléma továbbgyűrűzik olyan területek irányába is, ahol ez a probléma korábban ismeretlen volt.

Európa keleti és néhány déli országában elképesztően magas a magántulajdon aránya a lakáspiacon: itt a bérlakásirendszer jellemzően nem olyan mértékben intézménysült, mit a nyugati országokban. Míg a rendszerváltásig széles körben elérhetőek voltak az olcsó szociális bérlakások, a 90-es évek után a privatizációk időszakában a helyzet megváltozott - írta a Pénzcentrum.

Az elmúlt évtizedben a lakásárak és bérleti díjak folyamatosan növekedtek nem csak Magyarországon, az egész Európai Unióban. A lakásárak 25,9 százalékkal, a bérleti díjak pedig 13 százalékkal a Habitat for Humanity jelentése szerint. A magyarországi 89,68 százalékos lakásárindex növekedés azonban a második legmagasabb a 2010 és 2020 közötti időszakban, a jövedelmek azonban ennél szerényebb mértékben, 70 százalékkal nőttek. Ez azt jelenti, hogy egyre nehezebb lakáshoz jutni.

A cikk folytatása ITT, a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakhatás

lakás

ingatlan

hitel

gazdaság