Figyelem, hamarosan nagyot drágulnak a magyarok slágerhitelei: mi lesz utána?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Figyelem, hamarosan nagyot drágulnak a magyarok slágerhitelei: mi lesz utána?

Vélhetően minden idők legmagasabb összegű jelzáloghitelét folyósították a magyar lakosságnak a bankjaik áprilisban. A hitelfelvételi kedv élénkülésének jelenleg sok minden kedvez, a kölcsönökkel az igénylők célja pedig egyre inkább az újépítésű lakások vásárlása a korábban népszerűbb használt ingatlanok helyett, ezért még a kölcsönök állandó drágulása ellenére is hónapról-hónapra egyre nagyobb összeget folyósítanak a bankok. A Magyar Nemzeti Bank által publikált friss számok alapján pedig a babaváró hitel és a személyi kölcsönök népszerűsége is újra töretlen a hazai lakosság körében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szerdán nyilvánosságra hozott adatok alapján idén áprilisiban a magyar bankok 144,76 milliárd forintnyi lakáskölcsönt fizettek ki lakossági ügyfeleiknek. Ez az előző hónapban folyósított 135,84 százalékos összeghez képest is igen szép, 6,57 százalékos összegű növekedés, azonban az sem elhanyagolható tényező, hogy már májusban is igen jól teljesítettek az jelzáloghitelek - írt a Pénzcentrum.

Éves összevetésben még inkább kibukik, hogy a lakáshitelek rég látott népszerűségre tettek szert az év negyedik hónapjára. A 2021. áprilisi 107,62 milliárd forintos összegű teljes kifizetéshez képest ugyanis az idei év azonos hónapjában 37,14 milliárd forinttal, vagyis 34,5 százalékkal magasabb hitelösszeg került folyósításra.

A slágerré vált hiteltípus egyébként tavaly március, az otthonfelújítási támogatás és hitel kifizetéseinek megindulása óta szinte folyamatosan növeli népszerűségét. A kevés visszaesés egyike azonban már az idén következett be, ezért 2022. februárja volt azóta a hitelek leggyengébb hónapja. A hitelstop és a szezonális hatások viszont úgy látszik márciusra megtették a hatásukat, áprilisra pedig még tovább élénkült a lakáskölcsönök iránti kereslet.

A növekedésben persze még mindig nagy szerepe lehet a már említett otthonfelújítási támogatásnak és a hozzá kapcsolódó otthonteremtési hitelnek. Többek között az is erre mutat, hogy az év negyedik hónapjában az építésre, bővítésre igényelt hitelek és az új lakásokra igényelt kölcsönök is rekordszinten teljesítettek.

Legalább 5 éve nem folyósítottak még egyetlen hónap alatt ilyen magas teljes összegű lakáskölcsönt a magyar lakosságnak. A mostani szám ráadásul a tavaly júniusban beállított sok éves rekordot is túlszárnyalta.

Ahogy az fenti ábránkon is látszik, a a hitelek iránti kereslet mellett a különböző hiteltípusok részaránya közti különbség is rengeteget változott az elmúlt években. 2019 erősebb hónapjaiban az újonnan folyósított hitelek összegeinek nagy részét a babaváró tette ki. A koronavírus világjárvány 2020-as betörése és az azt kísérő korlátozások bevezetése után aztán a magyarok hitelfelvételi kedve durván megcsappant.

Nyárra aztán ismét növekedni kezdett az érdeklődés a kölcsönök (ezen belül is már főleg a lakáshitelek után), de a kiemelkedő kereslet elmaradt. 2021 márciusától kezdve viszont rohamos növekedésnek indult a kifizetett lakáshitelek összege és a másik két vizsgált hitelforma is felállt a padlóról.

Áprilisban egyébként az összes vizsgált hitel iránt kiemelkedő volt az érdeklődés a magyarok körében. Az elmúlt hónapokban már a kifutás előszelének tűnő gyengülést mutató babaváró és a többi hiteltípusnál kevésbé kedvező feltételeket kínáló személyi kölcsönök is sokkal népszerűbbek, mint az év első két hónapjában. Ismét nagyon népszerűek tehát a lakossági kölcsönök.

Nagyon nem mindegy, hol igényeljük a hitelt, de erről a cikk folytatásában, a Pénzcentrumon olvashattok!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

gazdaság

hitel

lakáshitel

lakáshitel drágulás

lakáshitel-körkép