Elúszik a lehetőség, ha nem sietnek: rengeteg gyermekes csap le az ingyenmilliókra

Pénzcentrum   
  Megosztom
Elúszik a lehetőség, ha nem sietnek: rengeteg gyermekes csap le az ingyenmilliókra

Újra megugrott a babaváró kölcsönök jegyzése azután, hogy az elmúlt hónapokban kicsit alábbhagyott a jegyzési kedv. Ennek oka lehet például, hogy egy százalékponttal lecsökkent a büntetőkamat, valamint hogy a kormány lépései nagyon arra engednek következtetni, hogy nem engedik el a babaváró hitelt - pedig sok szakértő már a kifulladására számított az idei év végére.

Hétfőn közzétette a Magyar Nemzeti Bank azt a statisztikát, mely többek közt a két hónappal ezelőtti háztartási hitelállomány számait mutatja meg hiteltípusonként lebontva. Némileg meglepő lehet, hogy az egyik legnépszerűbb hiteltípus, a babaváró kölcsön rakétázott májusban: de ha benézünk az utóbbi hetek döntései mögé, valamint a számokat is megfigyeljük, a meglepetés gyorsan elmúlik. Cikkünkben most megvizsgáljuk a babaváró májusi számait, írja a Pénzcentrum.

Elképesztően megnőtt a babaváró-állomány

Már többször is írtunk arról, hogy a babaváró hitel ebben az évben kifuthat, és ennek jele volt az is, hogy egyre nagyobb mértékben vették fel a családok. Nem meglepő, hiszen az egyik legnépszerűbb hitelről van szó: ha a gyermek adott időn belül megszületik, akkor kamatmentes, akár 10 millió forintos kölcsönhöz juthatunk. Még kedvezőbb a dolog, ha a második csemete is világra jön, ekkor a törlesztőrészlet ötödét engedik el, a harmadik gyerek esetén a teljes tartozást elengedi az állam. Nem csoda hát, ha 2019-es bevezetése óta sok százmilliárd forint értékben vettek fel ilyen hitelt a családok, hiszen komoly segítség ez a hiteltípus: ráadásul szabad felhasználású, ami sok helyen jól jöhet.

az adatokból is látszik, áprilisban kis visszaesés volt tapasztalható, viszont a májusi 43 milliárd forintos új jegyzés azt mutatja, hogy ismét fellendülni látszik ennek a kölcsönnek a népszerűsége: ez idén a második legmagasabb adat, csak nagyon kicsivel marad el az idei rekordtól, mely márciusban állt fel: akkor 44 milliárd volt az új jegyzés összege.

Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy a babaváró hitel összességében azért tényleg kifulladni látszik. Ha kiszámoljuk az előző év azonos időszakához viszonyítva, már nem olyan szép a menyasszony: tavaly májusban 53, tavalyelőtt pedig 47 milliárdért jegyeztek babaváró hitelt egyetlen hónap alatt.

Besegít az állam

Májustól egy nagyon fontos változás lépett életbe a babaváró kölcsönök jegyzésénél. A kormány új rendelete szerint egy százalékponttal, 7,6 százalékra csökkentette a büntetőkamat mértékét, vagyis abban az esetben, ha a szerződésben vállalt öt éven belül nem születik meg az első gyermek, már sokkal kisebb büntetőkamattal kell számolni a családi költségvetésben. Ez hosszabb távon segítség, mert egy 10 millió forintos felvett kölcsön esetében akár 400 ezer forintos is lehet a különbség, ha ilyen büntetést kell fizetni összesen. Ezzel a kalkulátorral te is kiszámolhatod ezt, illetve, hogy mennyi hitelösszeghez juthatsz, ha most szeretnél babaváró kölcsönt jegyezni.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

babaváró hitel

állami támogatás

hitel

babavárás

büntetőkamat