Ismét felbukkantak a telefonos csalók: így húzzák le az óvatlan magyarokat

HelloVidék   
  Megosztom
Ismét felbukkantak a telefonos csalók: így húzzák le az óvatlan magyarokat

A Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét megjelent az a csalási forma, amikor telefonhívás alkalmával pénzintézetek alkalmazottjának, internetes áruház munkatársaként adják ki magukat az elkövetők, és miután hozzájutnak a sértett banki adataihoz megkárosítják őket.

A Miskolci Rendőrkapitányságon illetékességi terültén az információk szerint ismeretlen elkövetők telefonos adategyeztetéskor a gyanútlan áldozatokat banki utalásra próbálták rábírni, vagy banki adatokat próbáltak meg tőlük megszerezni. Az utalási adatok megszerzése után a sértettek számláján található pénz a csalók bankszámlájára került át.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztály szakemberei azt alábbi tanácsokat adják:

  • Telefonon soha ne adjanak meg bankkártya, vagy netbank belépési adatokat! A pénzintézetek, illetve az internetes áruházak az ügyintézés során nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat!
  • Javasoljuk, ha ilyen eset megtörténik, azonnal szakítsa meg a hívást!
  • Ne telepítsen a számítógépére, illetve a telefonjára ismeretlen programot (alkalmazást, applikációt), ilyet a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől, és még arra sem kötelezik őket, hogy a netbankot használják. Előfordulhat, hogy a bank valóban olyan pénzmozgást észlel az ügyfél bankszámláján, ami gyanúra adhat okot. Ilyen esetben felveszik vele a kapcsolatot, és csak az adott tranzakcióra vonatkozóan kérnek megerősítést, egyébként ilyen alkalommal is történik elsődleges ügyfél-azonosítás.
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást semmilyen átutalásra az ügyfélnek!
  • Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy a bank biztonsági rendszere észlelt egy gyanús próbálkozást, és a bankszámla biztonságosabbá tétele érdekében azonnal le kell töltenie egy applikációt!
  • Ha SMS formájában kap megerősítő kódot, azt véletlenül se adja ki a vonalban lévő ismeretlennek!
  • Csalás észlelése esetén a kért adatokat ne adják ki, és ne végezzenek semmilyen tranzakciót!
  • Amennyiben mégis megadtak valamilyen adatot a csalóknak, akkor a bankkártya letiltásáról azonnal intézkedjenek a pénzintézetüknél, illetve ha a leírt módszerrel találkoznak, tegyenek bejelentést a lakhelyük szerinti rendőrkapitányságon!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csalók

telefonos csalások

telefonos csalók

csalás

csalások

visszaélés

banki adatok