Így gyorsítanák a betegek, bajba jutottak elérését: biciklire pattannak a mentősök

HelloVidék   
  Megosztom
Így gyorsítanák a betegek, bajba jutottak elérését: biciklire pattannak a mentősök

Az Országos Mentőszolgálaton (OMSZ) belül július eleje óta az állomásvezetők feladata felmérni, hogy a mentőápolók közül kik vállalnának többletbérezés ellenében szolgálatokat egy új kerékpáros mentőegységben. A bringás mentőket elsősorban városokban vetnék be, különösen azokon a területeken, ahonnan az átlagosnál is több a hívás. A főváros, illetve a Közép-Magyarországi Régió éppen ilyen.

Naponta akár 3 ezer feladatot is kaphatnak országszerte a mentők, a hívások egyharmada pedig Budapestről és a környékéről érkezik. A régióban szolgálatot teljesítő mentők nem is győzik, ezért naponta 10-15 autót vezényelnek az ország más pontjairól a fővárosba. De még ezzel együtt is előfordul, hogy torlódnak a hívások, a mentőre jóval több mint 15 percet kell várni, írja a Népszava.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál megerősítette: a fővárosban jövő tavasszal indul ez a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik.

A kommunikációs vezető válaszából kiderült, hogy a kerékpáros mentésről nemzetközi tapasztalatokat is begyűjtötte az OMSZ. Így tanulmányozták a nagy-britanniai, az amerikai és a kanadai hasonló szolgálatok gyakorlatát.

Norvégiában például csak alkalomszerűen, a nagyobb tömegrendezvényeken, fesztiválokon, koncerteken, utcai futóversenyeken vetik be a kerékpáros mentőket. A feladatuk elsősorban az elsősegélynyújtás, a sérült állapotának stabilizálása, amíg odaér a mentőautó. Franciaországban főként Párizs szűk utcáin dolgoznak a mentők sürgősségi kerékpárokon, mobil orvosi rendelőként működnek. Ott a forgalmi torlódások, vagy a sűrű gyalogos forgalom miatt mentőautóval megközelíthetetlen városrészekbe küldik a segítőket.

A betegekhez itt is mentőápoló, mentőtiszt illetve jól képzett önkéntes elsősegélynyújtók érkezhetnek az elektromos kerékpárokon.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mentők

biciklis mentők

biciklis ápolók

ápolók

omsz