Most nyitnál diákszámlát? Ezek a bankok kínálják a legjobb ajánlatokat

Pénzcentrum   
  Megosztom
Most nyitnál diákszámlát? Ezek a bankok kínálják a legjobb ajánlatokat

Több mint hetvenezer magyar fiatal kezdi meg szeptembertől az egyetemet, vagy a főiskolát és ez legtöbbjük számára egyben az első bankszámlájuk megnyitásátt is jelenti. Az egyes bankok diákszámlái igen hasonlónak tűnnek, mégsem mindegy, melyiket választjuk, mert később a döntésünkre jócskán ráfizethetünk. A Pénzcentrum most összegyűjtötte a hazai bankok diákszámla ajánlatait, és azok legfontosabb költségtételeit, hogy segítsen a döntésben.

Nyakunkon a következő félév és a felsőoktatásba felvett 73 805 fiatalnak az egyetemi és főiskolai ponthatárok megugrása után még rengeteg teendővel kell szembenézniük, számos nehéz döntést kell meghozniuk. Persze szeptembertől nem csak nekik, hanem a középiskolásoknak és a gimnazistáknak is megkezdődik a tanév. A Pénzcentrum ennek apropóján utánajárt milyen - kimondottan a diákoknak kínált - kedvezményes feltételekkel elérhető számlacsomagokat találni jelenleg a legnagyobb hazai bankoknál.

A diákok bankoknak mindig kimondottan fontos ügyfelek, persze a pénzintézetek hozzáállása nem merő emberbaráti szeretetből ilyen, hiszen a tanulók bevonzásával ők is hatalmasnak szakíthatnak. Sok diák ugyanis, - legyen akár középiskolás, vagy a felsőoktatásba frissen felvétet nyert - most fogja megnyitni élete első bankszámláját. A pénzintézeteknek pedig ez nem szimplán ügyfélkörük bővítése, hanem azért is nagy a verseny, hogy ők lehessenek a fiatalok első pénzügyi szolgáltatói.

Egész Európában jellemző ugyanis, de hazánkban a nemzetközi sztenderdeknél is jóval erősebb az a jelenség, hogy az ügyfelek alapvetően lojálisak szolgáltatójukhoz, tehát a korai megnyerésükkel a bankok akár évekre, évtizedekre is megtarthatják őket. Mindemellett az is értékessé teszik a diákokat a pénzintézetek szemében, hogy velük jó eséllyel igen jól kereső ügyfeleket szerezhetnek meg, hiszen a közép és különösen a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagjövedelme jóval magasabb, mint az alacsonyabban iskolázottaké.

Erre érdemes mindenképp figyelni

Persze nekünk most a bankok érdekei sokadlagosak, a lényeg, hogy milyen feltételek mellett nyitunk számlát. Ha ez életünk első bankszámlája, különösen fontos dolog végiggondolni, mire is tervezzük használni. Másik ajánlat lehet a legkedvezőbb ugyanis ha például diákmunkát vállalnunk és a fizetésünk érkeztetésére használnánk csupán és más, ha gyakran vásárolgatnánk vele az interneten.

Persze minden bankkártya használható az említett célokra, de az, hogy neked egy adott számlacsomag mennyire is nyújt jó feltételeket igen nagyban függ attól, hogy milyenek a költési szokásaink. Ezen kívül a másik a hangsúlyos szempont, hogy menyibe kerül majd használni magát a bankkártyát. Bár a diákoknak szánt számlacsomagok lényegesen kedvezőbb feltételeket kínálnak a legtöbb sztenderd lakossági számlánál, ezek költségeiben is igen komolyak a különbségek az egyes bankoknál. Érdemes tehát szerződéskötés előtt alaposan felmérni a piacot és utánajárni, mi melyik banknál jönnénk ki a legjobban.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy kiszemelt bankunk milyen extra szolgáltatásokat nyújt a bankszámlánk mellé. Bár a kártyás vásárlások mindenhol ingyenes, az átutalások díjában már komoly különbségeket találni és van bank, ahol például a legtöbb helyen ingyenesen elérhető SMS szolgáltatásokért is fizetnünk kell.

Az sem feltétlen jár alapból, amiről azt hinnénk

2014. február 1. óta havonta két ingyenes készpénzfelvétel 150 000 forintig, a 16 éven felüli számlatulajdonosoknak törvényileg biztosított. Azt azonban fontos tudni, hogy a kedvezmények nem automatikusak, a bankunknál nyilatkozni kell arról, hogy melyik számlánál szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel, még akkor is, ha csak egy számlánk van.

Az MNB oldalán írtak szerint a kedvezmény feltételei, hogy rendelkezzünk Magyarországon állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, illetve hogy írásban nyilatkozzunk arról, hogy szeretnénk igénybe venni a kedvezményt.

Zajlik a bankok harca a diákokért

A Pénzcentrum nyolc nagy magyar bank diákokat célzó ajánlatait vette sorra. Az általunk tapasztaltakból látszik, hogy az egyes bankok különféle stratégiákkal próbálják meggyőzni a potenciális ügyfeleket, ahogy az is, hogy egyesek inkább a középiskolás, míg mások az egyetemista rétegre lövik saját ajánlataikat.

Az ilyen számlák nyitása esetén azonban nem is feltétlen a költségek jelentik a legfontosabb szempontot a fiatalok döntésében. Ennek oka az, hogy bankok a speciálisan diákok számára ajánlott bankszámláknál a díjakat jellemzően minimalizálják. Ezért is dönthetnek sokan például az alapján, hogy a szüleik hol intézik pénzügyeiket, de fontos szempont lehet a fióklefedettség és az ATM-ek száma is.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a számlavezetés költségei elhanyagolhatóak lennének. Bár a számlavezetési díjat a diákszámlák esetében a legtöbb pénzintézet elengedi, az egyéb díjak esetében azért igenis komoly különbségeket találni. Arra is fontos figyelni, hogy ahogy betöltöttük a konstrukcióra vonatkozó korhatárt a bank áthelyez minket egy másik csomagba (ráadásul nem feltétlenül a legkedvezőbbe), ha pedig erre nem figyelünk, szép kis meglepetés érhet, mikor az addig 0 forintos számlavezetési díjunk egyik napról a másikra több ezer forintosra ugrik.

A cikk itt folytatódik tovább, melyben az összes elérhető diákszámlát megvizsgálhatjuk a legfontosabb szempontok szerint.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

diákszámla

bankszámla

főiskola

egyetem

bankszámla nyitás

diákszámla nyitás

bankok

pénzcentrum