Óriási a baj, sorra száradnak ki a hazai kutak: horror áron fúrathatsz újat

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Óriási a baj, sorra száradnak ki a hazai kutak: horror áron fúrathatsz újat

Emberemlékezet óta nem volt ilyen szárazság Magyarországon, mint az idei nyáron. Emiatt sorra száradnak ki a kutak, amik helyett újakat kellene fúratni. Többek között emiatt is megugrott a kútfúrások igénylése. Az új kutak fúrása azonban iszonyat drága, a talajvíz pedig már lényegében mindenhol ihatatlan.

Rég nem látott aszály tombol idén Magyarországon: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői közleménye alapján 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl. Az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik – írta a Telex.

Az ország legkülönbözőbb pontjairól futottak be a laphoz olyan információk, hogy idén az aszály miatt sok kút kiszáradt, ezért újakat kell fúratni. A lapnak több kútfúró cég is arról számolt be, hogy az elmúlt évekhez képest sokkal több munkájuk van. Volt, ahol azt mondták, új gépeket szereztek be, új embereket vettek fel, de így se győzik a sok megrendelést.Több cég képviselője arról is beszélt, hogy egyesek nemcsak az aszály miatt fúratnak maguknak kutat, hanem

mert tartanak attól, hogy a villany és a gáz után a vezetékes víznek is durván emelkedhet az ára.

Mennyibe kerül most a kútfúrás?

A Telex információi szerint egy kutat átlagosan méterenként 25-30 ezer forintért fúrnak ki, ha pedig nagyobb, erősebb gépet kell használni, mert keményebb, kövesebb a talaj, akkor 35-40 ezer forint is lehet az ár méterenként. Manapság annyira kiszáradt a talaj, hogy nem ritka, hogy 50-80 méterre kell lefúrni ahhoz, hogy vizet találjanak.

Sokan inkább illegálisan fúrnak kutat, emiatt nem lehet tudni, hogy pontosan hány kút van Magyarországon, és azt sem ellenőrzik, hogy a meglévőkből annyi vizet vesznek-e ki, amekkora mennyiségre bejelentették.

A lapnak nyilatkozott a WWF szakértője, Dedák Dalma is, aki szerint félrevezető az a szemlélet, miszerint „Magyarország vízben gazdag ország”. A felszín alatti vizeknek nincs elegendő felszíni utánpótlásuk. A talajvizet például már annyira elszennyeztük, hogy lényegében mindenhol ihatatlan.

A víziközmű-rendszerből ráadásul rengeteg víz folyik el, a korszerűsítésére egyes becslések szerint 2000 milliárd forintot kellene költeni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aszály

mezőgazdaság

kút

kútfúrás

öntözés