Pórul jársz, ha ezzel csökkentenéd a rezsiszámlád: ez szigorúan tilos!

HelloVidék   
  Megosztom
Pórul jársz, ha ezzel csökkentenéd a rezsiszámlád: ez szigorúan tilos!

Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet. A holtfa tápanyag az erdő talajának, élővilágának, gazdaságilag pedig többnyire nem is hasznosítható.

A folyókban, tavakban a nagyobb uszadékfák „kitermeléséről” erdőgazdálkodási értelemben nem lehet szó, mert a fakitermelés az erdőtörvény által fenntartott fogalom, és erdőterülethez kötődik – válaszolta a magyarhirlap.hu megkeresésére az Agrárminisztérium.

Az uszadékfa jellemzően erdőn kívül fordul elő, különösen folyók medrében, töltések, árvízvédelmi létesítmények közelében. Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése ezért csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet.

Az erdőben található, különösen az ártéri erdőbe besodródott uszadékfa holtfának számít, amelyet erdőgazdálkodási és természetvédelmi okokból mind mennyiségében, mind fellelési helyén egyaránt számon tartanak mint az erdő biológiai egységének az alkotóelemét.

Az olyan csalók ellen, akik uszadékfát próbálnak eladni tüzelőnek, többféle védekezés lehetséges a tárca válasza szerint, a csalók elleni védekezésre, a becsapások megelőzésére számos javaslat található a NÉBIH honlapján. A faanyag-kereskedelmi lánc szabályozását megsértők ellen az erdészeti hatáskörében eljáró NÉBIH EUTR hatósághoz lehet bejelentést tenni.

Az erdei faválaszték, faanyag Magyarországon kizárólag szabályozott módon, származási és kísérőokmányokkal mozgatható és szállítható az arra jogosultak által. A faanyag származását és szállítását az EUTR-hatóság ellenőrzi.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

uszadékfa

fakitermelés

agrárminisztérium

holtfa

fagyűjtés