Pórul jársz, ha ezzel csökkentenéd a rezsiszámlád: ez szigorúan tilos!

HelloVidék   
  Megosztom
Pórul jársz, ha ezzel csökkentenéd a rezsiszámlád: ez szigorúan tilos!

Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet. A holtfa tápanyag az erdő talajának, élővilágának, gazdaságilag pedig többnyire nem is hasznosítható.

A folyókban, tavakban a nagyobb uszadékfák „kitermeléséről” erdőgazdálkodási értelemben nem lehet szó, mert a fakitermelés az erdőtörvény által fenntartott fogalom, és erdőterülethez kötődik – válaszolta a magyarhirlap.hu megkeresésére az Agrárminisztérium.

Az uszadékfa jellemzően erdőn kívül fordul elő, különösen folyók medrében, töltések, árvízvédelmi létesítmények közelében. Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése ezért csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet.

Az erdőben található, különösen az ártéri erdőbe besodródott uszadékfa holtfának számít, amelyet erdőgazdálkodási és természetvédelmi okokból mind mennyiségében, mind fellelési helyén egyaránt számon tartanak mint az erdő biológiai egységének az alkotóelemét.

Az olyan csalók ellen, akik uszadékfát próbálnak eladni tüzelőnek, többféle védekezés lehetséges a tárca válasza szerint, a csalók elleni védekezésre, a becsapások megelőzésére számos javaslat található a NÉBIH honlapján. A faanyag-kereskedelmi lánc szabályozását megsértők ellen az erdészeti hatáskörében eljáró NÉBIH EUTR hatósághoz lehet bejelentést tenni.

Az erdei faválaszték, faanyag Magyarországon kizárólag szabályozott módon, származási és kísérőokmányokkal mozgatható és szállítható az arra jogosultak által. A faanyag származását és szállítását az EUTR-hatóság ellenőrzi.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

uszadékfa

fakitermelés

agrárminisztérium

holtfa

fagyűjtés