Ettől tart most a legtöbb gazda: mi lesz a magyar szőlő sorsa?

Agrárszektor   
  Megosztom
Ettől tart most a legtöbb gazda: mi lesz a magyar szőlő sorsa?

Legalább 20% százalékkal magasabbnak kell lennie idén a szőlő felvásárlási árának a tavalyihoz képest Magyarországon, sokszor ugyanis már a termelők önköltségeit sem fedezik az átvevők által meghatározott árak.2021-ben kilogrammonként 96 forint a szőlő felvásárlási átlagára hazánkban, 2022-ben tehát minimum 115 forint körül kell lennie. Az Agrárminisztérium is indokoltnak tartja az árak emelkedését, tájékoztatásuk szerint átlagosan 10-20% kellene nőnie a termelői áraknak is idén.

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, több szőlősgazda is attól tart most Magyarországon, hogy idén is alacsonyak maradnak a felvásárlási árak, és nem mozdulnak el a tavalyi szintről. Habár az idei szüret már több helyen is elkezdődött hazánkban, még senki sem tudja biztosan, milyen árak lesznek. Az egyértelmű, hogy a 2021-esnél jóval magasabb árak lennének indokoltak, ám most egyelőre az egyes borvidékeken a sor, hogy végső döntést hozzanak a területükön érvényes prognózisról és azt közzétegyék. Nagy a jelentősége ennek a döntésnek, ugyanis a szőlőár előrejelzése jó igazodási pont a szőlőtermelők és a felvásárlók számára az árról szóló megegyezés kialakításakor.

A lapnak korábban egy alföldi szőlőtermesztő elmondta, nem egyszerű a költségvetést előre meghatározni. Hiszen az értékesítőknek viszonylag alacsony áron, de még sem a legalacsonyabban, jó minőségű szőlőt kell a piacon kínálni, ám sok esetben a felvásárló még annyit se kínálna érte, mint amennyit meghatároznak. A gazda az Agrárszektornak arról is beszélt, hogy sokszor még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak, így az biztos, hogy 2022-ben már nem mehetnek lejjebb az árak. Hangsúlyozta, a gazdák növekvő költségei miatt, legalább 20%-kal magasabbnak kellene lennie a felvásárlási árnak a tavalyihoz képest. Egyébként az Agrárminiszérium szerint reálisan átlagosan 10-20%-kal kellene meghaladnia a tavalyiakat a termelői áraknak is, amellett, hogy természetesen borvidékektől és szőlőfajtáktól, valamint a szőlő minőségétől függően komoly különbségek is adódhatnak.

A KSH adatai szerint 1990-hez képest közel a felére csökkent a betakarított szőlőmennyiség - kertben és lugason termelt mennyiséggel együtt - Magyaroszágon, míg akkor 863 ezer tonnát szüreteltek, 2021-ben mindössze 438 ezer tonnát. a '90-es években szinte folyamatos csökkenés történt, aztán 2000-ben ismét 800 ezer tonna felé ugrott a termésmennyiség. A legrosszabb év a 2010-es volt, akkor mindössze 295 ezer tonna szőlőt sikerült betakarítani hazánkban. Ettől az évtől kezdbe azonban már csak 533 tonnáig ment fel a mennyiség 2018-ban, azóta szinte folyamtosan egyre kevesebb a szőlő Magyarországon, és egyes években már a 450 ezer tonnát sem éri el. A termésmennyiség csökkenése mögött számtalan tényező állhat, ilyenek például az időjárás, a különböző kórokozók és kártevők megjelenése, illetve az alacsony felvásárlói árak is, amelyek sokszor nem túl ösztönzőek a termelők számára. Idén az árak alakulására komoly hatással lehet, hogy Európában, és Magyarországon sem várható jó szőlőtermés.

A KSH adataiból az is jól látszik, hogy 2000-től, kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel, de folyamatosan emelkedik a borszőlő felvásárlási átlagára hazánkban. Míg 2000-ben mindössze 58,5 forint volt egy kilogramm, 2013-ban, az utóbbi több mint 20 év legmagasabb ára volt a kilogrammonkénti 112 forint. 2019-ben volt egy elég nagy mélypont, akkor 75 forint volt a szőlő felvásárlási átlagára, azóta azonban növekvő tendencia figyelhető meg, 2021-ben már 96 forintot volt az átlagár. Hiába azonban az emelkedés, az utóbbi évek árainál jóval magasabbakra van szükség ahhoz, hogy a magyar szőlőtermelők fedezni tudják költségeiket, és jövedelmezően tudjanak szőlőt termeszteni Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szőlészet

borászok

termelők

szőlő felvásárlási ára

agrárminisztérium

agrárszektor

szőlő