Jöhet a sírig tartó munka: rengeteg magyarnak kophat fel az álla idős korára

HelloVidék   
  Megosztom
Jöhet a sírig tartó munka: rengeteg magyarnak kophat fel az álla idős korára

Leggyakrabban a községekben élő magyar lakosság fordul a szüleihez vagy rokonaihoz támogatásért, ha megszorul anyagilag a mindennapokban, derült ki az OTP Nyugdíjpénztár friss reprezentatív felméréséből. Ezzel szemben a budapestiek kétszer is meggondolják, hogy kölcsönkérjenek-e. Az itt élők főleg orvosi ellátás, lakásvásárlás, vagy egy-egy nagyobb kiadás esetén támaszkodnak anyagilag a családjukra. Ahhoz viszont, hogy nyugdíjas korban ne kelljen a rokonok segítségére szorulni, fontos időben megkezdeni a nyugdíjcélú megtakarításokat, hívták fel a hosszútávú megtakarítási forma szerepére a figyelmet a Pénztár szakértői.

A 18 év feletti magyar lakosság 70%-a szerint a független felnőtté válás legfontosabb feltétele, hogy valaki anyagilag is független legyen a szüleitől, rokonaitól. A megkérdezettek kétharmada szerint attól lesz valaki felnőtt, ha képes a problémáit önállóan megoldani és felelősséget vállalni döntéseiért, 42% pedig úgy véli, a fix munkahely és kereset jelenti a hivatalosan a gyermekkor végét – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb, reprezentatív felméréséből, amelyben a felnőtt lakosság kétharmada azt nyilatkozta, ő már teljesen önálló anyagi szempontból. 11% számára csak a nagyobb kiadások esetében nyújtanak anyagi támogatást a szülei. Azoknak a száma elenyésző, akiket rendszeresen támogatnak, vagy még függenek, de szeretnének függetlenedni, a teljes mértékben szülőktől függők pedig még ennél is kevesebben vannak.

Ahhoz, hogy idősebb korunkban ugyanolyan magabiztosan segíthessünk mi is akár az unokáinknak, mint amilyen bizalommal ma a fiatalabb generációk támaszkodhatnak szüleikre és nagyszüleikre, érdemes időben belevágni a nyugdíjcélú megtakarításba és ezáltal pénzügyek megfontolt, hosszútávú megalapozásába

– mondta Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati és szolgáltatási főosztályvezetője, aki azt is hozzátette:

a nyugdíj célú megtakarításokat pedig már fiatalon, akár havi öt ezer forint összegben is érdemes elkezdeni, hiszen a hosszútávú öngondoskodás nyugdíjas éveinkre kifizetődik.

A OTP Nyugdíjpénztár felmérése arra is rávilágított, hogy a községekben élő lakosságnak gyakrabban van szüksége a szülőktől kapott anyagi segítségre, mint a Budapesten, megyeszékhelyen, illetve városban élő társaiknak. Sőt, a többségüknek rendszeresen támogatják a mindennapi kiadásait. Ezzel szemben a budapestiek céltudatosabban kérnek kölcsön: orvosi vizsgálat, betegség kezelése (48%), lakásvásárlás (41%), illetve eseti nagyobb kiadások (32%) – például egy-egy bútor cseréje, autó vásárlás – a legjellemzőbb indok a családtól kért támogatásra. A városban élők többsége szintén csak egy-egy nagyobb anyagi kiadáshoz kér segítséget, 68%-uk teljesen önállónak tartja magát anyagi szempontból. A megyeszékhelyen élők háromnegyede ugyancsak saját zsebből gazdálkodik, elenyésző azoknak a száma, akiket rendszeresen vagy teljes mértékben támogatnak a szüleik. Mindent összevetve azonban az látszik, hogy a magyarok döntő többsége (61%) – lakóhelytől függetlenül – nem szeret mások terhére lenni, és csupán vészhelyzet esetén fogad el anyagi támogatást a rokonaitól.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

megtakarítás

fiatalok

pályakezdés