Itt a Belügyminisztérium válasza a hatnapos iskolahétre: közölték a pontos jogszabályt

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a Belügyminisztérium válasza a hatnapos iskolahétre: közölték a pontos jogszabályt

Készülnek az iskolák a télre, és a rezsiemelésre, és sok intézményben kérdéses: hogyan fogják kifizetni a téli fűtési költségeket. Egy győrszentiváni, egyházi fenntartású iskolában szombaton is lesz tanítás ősszel, hogy a téli szünet hosszabb lehessen, ne akkor kelljen fűteni az intézményt. A Pénzcentrum megkérdezte a Belügyminisztériumtól, hogy mi a véleményük a hatnapos iskolahétről, illetve azt, hogy van-e központi iránymutatásuk a magyar iskoláknak ebben a tekintetben.

Ahogy a portál írja, szombati tanítást vezetnek be az őszi szünetig bezárólag egy győrszentiváni, egyházi fenntartású iskolában, hogy tovább tarthasson a téli szünet, így pedig kevesebbet kelljen fizetni a fűtésért. A hatnapos iskolahéttel december 19-től január 6-ig tarthat a téli szünet, így jóval kevesebbe kerül a fűtés.

Mi is beszámoltunk arról a levélről, amelyben az igazgatónő tájékoztatta a Szent Benedek Általános Iskolában tanulók szüleit, hogy a kormányzati szándék és az iskola is a jelenléti oktatást preferálja, ezért az energiaválság miatt az őszi szünetig terjedő időszakban a szombati napokon 8 órától háromnegyed 12-ig lesz tanítás.

A szombati tanítási napokon a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatás folyik majd. Tízórai, ebéd és délutáni ügyelet nem lesz

– áll a levélben. Az igazgató szerint a decemberi időszakban a leállás komoly tétellel csökkenti a rezsiköltségeket. Nem ez az első intézmény, aki nem tudja, hogy kalkulálja ki a rezsit. Az idei iskolakezdésről korábban a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor elmondta, hogy az idei tanévet sok minden veszélyeztetheti: az alacsony bérek miatt a legnagyobb probléma a folyamatosan növekvő pedagógushiány. Sok olyan intézmény (általános iskola és óvoda) van már, ahol kevesebb a pedagógusok száma, mint a csoportok száma. A növekvő szaktanárhiány veszélyezteti a diákok előmenetelét, továbbtanulási lehetőségeit, de azt is elmondta, hogy az energiaárak miatt az intézményeknek készülnie kell a távoktatásra is.

A Pénzcentrum megkérdeztek a Belügyminisztériumot, hogy mi a véleményük az iskola intézkedéséről, valamint hogy a szabályok szeirint legfeljebb mennyivel lehet kiterjeszteni a téli szünetet a már említett szombati tanítási napokkal? Mint mondták, a Belügyminisztérium az egyházi fenntartású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formál véleményt.

Állami fenntartású oktatási, nevelési intézményekben ilyen döntésről nincs ismeretünk

- írták válaszukban. Hozzátették, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 30. § (2) bekezdése szerint

Alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek - a szombat igénybevételével - hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele - egy vagy több összefüggő tanítási szünetként - a tanítási félév során biztosítható

- emelték ki. Mint mondták, a Belügyminisztérium az intézményeitől központi iránymutatásként a jogszabályok betartását követeli meg. Az említett jogszabály alapján:

Tehát a szabályok szerint az állami iskolákban is megvan a lehetőség a hatnapos iskolahét elredelésére.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

iskola

hétvégi iskola

szombati tanítás

szombati iskola