Olajat találtak a Balaton alatt: megindulhat a kitermelés a rezsiválság miatt?

HelloVidék   
  Megosztom
Olajat találtak a Balaton alatt: megindulhat a kitermelés a rezsiválság miatt?

Az energia-veszélyhelyzet arra készteti az országokat, hogy felmérjék nyersanyag-lehetőségeiket. Így derült fény arra is, hogy a Balaton alatt olajkincs van, ám ezt egyelőre nem fogják megfúrni, mert a termálvíz és a földgáz kitermelése több milliárd forintba is kerülhet.

Kevesen tudják, hogy olajkincset rejt a föld a Balaton alatt, a második világháború alatt fúrótornyokat és fúróbarlangokat terveztek a siófoki öbölbe a kitermeléshez. Tihanyban már az ókorban örök tüzek égtek a környéken nyert olajból – írja a Sonline.hu.

A Sonline által megkérdezett szakértő szerint nem vitás, hogy a Dráva mentén és a Balatonnál is van rejtett energiakészlet. A fúrások az bizonyítják, hogy sok helyen tör vagy törhetne fel termálvíz és földgáz az országban, de ezek kitermeléséhez súlyos milliárdok kellenének.

Két kútnál elkezdődtek az előkészítő munkák a Drávánál

Az alállomásokra tartó vezetékrendszer az utóbbi években kiépült a Drávánál, és a babócsai elosztó is működik, de a drávai kilenc kút közül jelenleg csak néhány ad megfelelő mennyiséget.

A kutak nagy része „hallgat”, bár az utóbbi hetekben valami megmozdult a környéken, felelte a portálnak Kozma László, Vízvár polgármestere. Eddig három kútnál folyt láthatóan termelés, ám nemrég két újabb földgáz kútnál kezdték meg az előkészítő munkákat. Az egyik ilyen kút a faluközpontban van, ezért a vízváriak közül többen látták-hallották arra közlekedni a nagy munkagépeket. Egyéb tájékoztatást az önkormányzat még nem kapott az ügyben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

olaj

olajfúrás

energia-veszélyhelyzet

földgáz

termálvíz

nyersanyagok