Jócskán drágulhat a kedvelt szuperzöldség: most érdemes télre bespájzolni belőle

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Jócskán drágulhat a kedvelt szuperzöldség: most érdemes télre bespájzolni belőle

Az idei rendkívüli aszályos nyár a hazai káposzta-termelőknek sem kedveztek, gyakorlatilag állandó öntözésre volt szükség. Ahogy egy vecsési őstermelő a HelloVidéknek elmondta, muszáj lesz idén árat emelniük. De milyen lesz az idei termés, lesz elég savanyúnak való?

A magyarok egyik legkedveltebb és legspórolósabb zöldségnövénye a fejes káposzta, azon belül is az ősszel betakarított, úgymond „téli káposzta”, amelyet a káposztafélék közül a legnagyobb mennyiségben fogyasztunk. Bármennyire egészséges és olcsó, bárki számára 300-400 forintos kilós áron a piacon beszerezhető, évről évre egyre kevesebbet eszünk belőle. A káposztafélék ugyanis a zöldségeken belül ízletes, olcsó vitaminforrást jelentenek, ráadásul a termelésére a hazai adottságok – a kihívások ellenére – tökéletesen megfelelnek. A kora tavaszi időszakban a korai káposzta frissfogyasztása, a téli időszakban pedig a savanyúkáposzta az, ami viszi a prímet.

Az idei rendkívüli aszályos tavasz és nyár azonban a hazai káposzta-termelőknek sem kedveztek, gyakorlatilag állandó öntözésre volt szükség, így a költségeik is jócskán megugrottak. Ahogy egy vecsési őstermelő a HelloVidéknek elmondta, muszáj lesz idén már árat emelniük, így számítani kell arra is, hogy ősszel is jócskán megugorhat majd a káposztából készülő savanyúságok ára is. Ők őstermelőként jelenleg még 169 forintért adják a fejes káposzta kilóját.

Sehol sincs az európai piacon a magyar káposzta

A fejes káposzta, a kel- és vöröskáposzta termőfelülete az elmúlt években szinte ugyanannyi: 4 ezer hektárt tesz ki. Az egyéb káposztafélék, mint a brokkoli, a karfiol, a kínai kel és a karalábé termőfelülete kicsivel haladta meg az ezer hektárt.

Egyes szegmensekben, például a korai fejes káposzta területén növekszik a hazai frissfogyasztás. A salátafélék tekintetében a pandémia visszaesést hozott, ez a zöldségféle az éttermek, szállodák étlapjának fontos alapanyaga. A hagyományos fejes saláta viszont kifejezetten keresett. Az európai piacon a magyar káposztafelületek, salátafelületek nem jelentősek, exportpiacra itt nem sok esélyünk van, viszont a hazai termékek fogyasztásának promóciójával kapcsolatban még sok a tennivaló

– nyilatkozta még tavaly a SZON.hu-nak még a tavalyi évi termés kapcsán Antal Gyula, a Syngenta zöldségvetőmag-üzletágvezetője.

A szakember az ágazatra váró kihívások közül kiemelte az egyre szélsőségesebbé váló időjárást. A káposztafélék növényvédelmében még komoly problémát jelent a rovarkártevők jelenléte, valamint a gazdaságok nagy problémája a megfelelő munkaerő-biztosítása. Itt a gépi betakarítás terjedése, vagy a drónok növényvédelmi célú használata jelenthet megoldást.

Idén a káposztafélék termőterülete 100 hektáral csökkent

A káposztafélék legjelentősebb termesztési körzetei hazánkban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében helyezkednek el – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A területalapú támogatások alapján körülbelül 100 hektárral csökkent a tavalyi évhez képest a fejeskáposzta termőterülete, ami idén így 1814 hektár körül alakul.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége, 39,7 ezer tonna termett tavaly. A fejes saláta betakarított mennyisége is folyamatosan csökkent az elmúlt években, tavaly már csak alig 7,8 ezer tonna volt. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács egy korábbi jelentésében megállapította a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol és brokkoli termőterületei évek óta lefelé tartó trendet követnek. Az idei adatokat, mivel még javában tart a betakarítás, nem lehet még adatokban látni.

Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6–3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Az EU fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban, mivel a kivitel 37,9 ezer tonnát, míg a behozatal 59 ezer tonnát tett ki. Lengyelország a közösség legnagyobb káposztatermelője, a termés a 2015–2020-as években 0,8–1,0 millió tonna között mozgott, ami az unió termelésének mintegy 27 százalékát adta.

A káposztafélék hogyan viselték az aszályt?

A NAK szakemberei a HelloVidék kérdésére közölték, hogy a fejes káposzta tekintetében idén kifejezetten jók a kilátások. Az elhúzódó rendkívüli aszály miatt azonban jócskán nőtt a termelők költsége is, hiszen sokkal többet kellett öntözni:

Az aszályos időjárás miatt fokozottabb öntözésre volt szükség a nyár folyamán, emiatt a termelői költségek tovább növekedtek. Itt is el lehet mondani, hogy öntözés nélkül már nem lehet jelen körülmények között fejeskáposztát termeszteni. A száraz meleg időjárás miatt az idei évben az állományokban nem jellemzőek a legtöbbször problémát okozó baktériumos megbetegedések, a kártevőnyomás viszont viszonylag jelentősnek mondható.

A NAK szakembereitől még megtudtuk, hogy a nyári fajták is jól teljesítettek, az átlagosnál kissé kisebb fejméret lehet jellemző. A késői betakarítású fajtáknál a nyári meleg okozott nehézséget a palántázás során, az őszi időjárás függvényében változhat ezeknek mennyisége és a minősége.

Évek óta kúszik fel a felvásárlási ára is

Ahogy a KSH és a Nagybani piac oldalán leközölt adatokból is kiolvasható, jellemzően szeptembertől kezdve, az őszi hónapokban a legolcsóbb a fejes káposzta ára. Ha savanyítani vagy nagyban savanyúságnak eltenni szeretnénk, akkor az eddigi évek tapasztalata az, hogy októberben lehet a piacokon vagy őstermelőktől a legjutányosabb áron a fejeket beszerezni. A fejes káposzta átlagára tavasz elején- március-áprilisban a legborsosabb.

A fejes káposzta felvásárlási ára éveken át alig változott: 5 évvel ezelőtt (szeptemberben) a KSH adatai szerint az átlagár 56,8 Ft/kg volt. Egy évvel később a felvásárlási ára megkétszereződött, akkor 93,3 Ft/kg lett. 2019 áprilisában volt az elmúlt öt évben a legmagasabb a felvásárlási ára, felszökött 202 Ft/kg-ra, majd szeptemberben visszaesett 81 Ft/kg-ra. 2020-ban 74,4 Ft/kg, 2021 72,2 Ft/kg lett az átlagár. 2022 szeptemberében, ahogy egy vecsési őstermelőtől a HelloVidék megtudta, a fejes káposzta felvásárlási ára 160-170 forint között mozog.

Más kérdés, hogy mennyiért tudjuk most megvásárolni a fejes káposztát a piacon és a szupermarketek zöldséges standjain. Most szeptemberben a fejes káposzta heti ára a Nagybani Piacon 265 Ft/kg.

Szupermarketek árai (online katalógusokat lapozgatva):

  • Spar: 329 Ft/kg
  • Lidl (akciósan: 349 Ft /kg
  • Tesco: 449 Ft/kg
  • Auchan: 499 Ft/kg
  • Farmfutár: 590 Ft/kg

Interneten is ki lehet fogni egy-egy jó vételt, például Bodroghalom önkormányzata által termelt fejes káposztát augusztus közepén 200 Ft/kg-ért árulta. Dombaszéken 250 FT/kg-ért, Csányban, Heves megyében is 200 Ft/kg-ért lehet hozzájutni.

Amit a káposztáról még tudni érdemes

Mint tudjuk, a káposzta, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, sőt a karalábé is ugyanabba a növényi családba tartozik, egyetlen közös őssel. Már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották a vadkáposztát, sőt a nemesítését is ők kezdték el, amely végül különböző növényeket eredményezett. A káposztafélék napjainkra világszerte az emberi táplálkozás fontos részét képezik, Kínában, Japánban, Indiában és Európában is fontos élelmiszernek számítanak.

A Brassica nemzetségre jellemző a különösen változatos megjelenési forma, ami a tudatos, mesterséges szelekciónak köszönhető. Ahol a megnövekedett levélrügyeket hozó növényeket szelektálták, ott a káposzta formát sikerült kialakítani, a virágzati szelekciónak köszönhetően a brokkoli és a karfiol jött létre, a megvastagodott szár szelekcióból a karalábé, a sok kis hajtásrügyből pedig a kelbimbó. A káposztafélék az egész világon megtalálhatóak, de a legtöbb faj az északi mérsékelt égövön, a mediterrán területeken és néhány faj a déli féltekén fordul elő. A Brassicaceae család egy nagy növénycsoport, mintegy 3000 faj és 350 nemzetség tartozik ide. A Brassica nemzetség ebbe a családba tartozik, és gazdasági és agronómiai szempontból a legfontosabb nemzetség. Brassicaceae, vagyis keresztesvirágúak családján belül találhatóak a legfontosabb olyan zöldség- és takarmánynövények, mint a fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, brokkoli, retek, kelbimbó, leveles kel, kínai kel, rukkola, mustár vagy a repce.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a káposztafélék családjának fontosságát az étrendünkben. A keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak oldható és oldhatatlan rostokat, C-vitamint, B9-vitamin (folsav), káliumot, szelént és fontos fitokemikáliákat. Szaguk jellegzetes, erős és fűszeres, néha kesernyés ízükért a glükozinolátok felelősek, emiatt sokan nem kedvelik őket, különösen gyerekek körében kevésbé népszerűek a káposztafélék – legfőképpen a brokkoli és a kelbimbó –, mert a gyermekeknek sokkal több ízlelőbimbó található a nyelvükön, ezáltal sokkal intenzívebben érzik ezeket az ízeket.

Lebomlásuk során antioxidánsok keletkeznek, amelyek fokozzák a rákkeltő anyagok megsemmisítését, mielőtt még esélyük lenne a DNS-t károsítani, illetve lassítják a normál sejtek rákos sejtekké alakulásának folyamatát. Emellett számos egyéb jótékony egészségügyi hatással is rendelkeznek: a karotinoidok az egészséges szemért, a folsav a DNS védelméért, a K-vitamin az egészséges csontokért, a C-vitamin a jól működő immunrendszerért, valamint a bőr, a csontok és a fogak védelméért felelős.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fejes káposzta

nak

vecsési káposzta

infláció

áremelkedés

aszály