Horror rezsire is készülhet az, aki így spórolna: ez a helyzet az éjszakai árammal

24.hu   
  Megosztom
Horror rezsire is készülhet az, aki így spórolna: ez a helyzet az éjszakai árammal

Annak, aki a külön, távvezérelt mérőórával szolgáltatott úgynevezett "éjszakai" áramra alapozta a lakása fűrését, érdemes odafigyelnie, ha nem akarja, hogy zsebbe vágó meglepetés érje. A 24.hu cikke alapján lehet, hogy közel azonos díjat kell fizetnie a külön órákon keresztül érkező energiákért.

Meglepődhet, aki abban a hitben élt, hogy bár villannyal fűt, az éjszakai áramra kötött kályhával megússza az áramdíj emelkedését. A 24.hu cikke szerint a távvezérelt (a nap bizonyos időszakaiban bekapcsolt) B tarifa hiába olcsóbb ugyan, mint a „nappali” (alap) áram, ha túllépjük a meghatározott átlagfogyasztás mértékét, könnyen kaphatunk a vártnál akár jóval magasabb számlát.

Ennek a fő oka, hogy a rezsicsökkentett árhoz képest itt más szorzóval számítják ki, hogy mennyit kell fizetni a többlet fogyasztásért. A nappali áram esetében ez a tényező közel kétszeres, de az éjszakainál több, mint két és félszeres (2,65). Ez azt eredményezi, hogy a meghatározott átlagfogyasztás felett jóval kisebb különbség van a két díjszabás között. A szorzókkal korrigált „többlet” fogyasztás díja az „A” tarifánál 69,86 Ft, a „B” tarifánál 60,85 forint, vagyis mindössze 14 százalék az eltérés.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

energia

rezsicsökkentés

rezsinövelés

éjszakai áram