Kiderült az igazság: akár 30 ezerrel is többet fizethetünk az áramért csak emiatt

MTI   
  Megosztom
Kiderült az igazság: akár 30 ezerrel is többet fizethetünk az áramért csak emiatt

Tízből öt magyar nem tudja kiszámolni, hogy a jövőben milyen többletköltséggel járhat az otthonában található háztartási gépek működtetése, pedig 40 százalék havonta akár 30 ezer forinttal is többet fizet majd az áramért az energiavészhelyzet következtében – derült ki a Gorenje legfrissebb kutatásából. A válaszadók szerint a háztartási gépek közül a hűtő, a mosógép és a sütő a legnagyobb fogyasztó, de a felmérésben részt vevők 40 százaléka nem tervez változtatni a jövőben sem a háztartásigép-használati szokásain, nagy részük pedig korszerűbb gépre sem váltana.

A 18 és 65 év közötti magyarok közel 80 százalékát foglalkoztatja az energiavészhelyzet kapcsán jelentkező többletköltségek mértéke, 53 százalék azonban egyelőre nem tudta kiszámolni, mennyivel nőhetnek hosszú távon a kiadásai. A Gorenje legfrissebb kutatása1 szerint leginkább a 60 év felettiek aggódnak a növekvő rezsiszámla miatt, míg a 18-39 év közötti korosztályt kevésbé foglalkoztatja, ha megnőnek a költségek.

A hűtő eheti a legtöbbet

A növekvő energiaárak következtében tízből négy magyar 20 ezer forint alatti plusz kiadásra számít, a válaszadók 7 százaléka 30 és 50 ezer közöttre saccol, míg 3 százalék 50 ezernél is magasabb havi kiadással tervez. A résztvevők 23 százalékát ugyanakkor nem foglalkoztatja, hogy mennyire rúg a jövőben az áramszámla.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy a magyarok szerint melyik háztartási gép a legnagyobb fogyasztó. A válaszadók 34 százaléka szerint a hűtő eszik a legtöbbet, melyet a mosógép, a sütő és a légkondicionáló követ.

Nem akarjuk kevesebbet járatni a gépeket

A kutatásból az is kiderült, hogy a növekvő költségek ellenére a válaszadók 40 százaléka nem tervez változtatni a háztartásigép-használati szokásain még akkor sem, ha ezzel több maradna a pénztárcájában. Azok, akik mégis aggódnak a számla miatt, kevesebb mosással (25 százalék), ritkább szárítógép-használattal (20 százalék) és kevesebb főzéssel (20 százalék) tervezik visszafogni a költségeket. Simon Anikó a Gorenje marketingvezetője szerint már egy kis odafigyeléssel is sokat faraghatunk a kiadásokon, hiszen a hűtő esetében a rossz elhelyezés (például sütő vagy tűzhely közelében) vagy a jegesedés is növelheti az energiahasználatot, de a mosással is sokat lehet spórolni, ha a féladag opció helyett eco (energiatakarékos) programot használunk.

Maradnak a régi gépek

A felmérés rámutatott arra is, hogy a jelenlegi helyzetben tízből hat magyar nem tervez új háztartási gépet vásárolni, még akkor sem, ha ez hosszú távon is csökkenthetné az áramhasználatot. Akik mégis új készülékre áldoznának, közülük a legtöbben (16 százalék) a hűtőt cserélnék le, majd a mosógép (8 százalék) és a tűzhely vagy a sütő (5 százalék) következik.

Egy tízéves vagy idősebb gép esetében már rövidebb távon is megtérülhet a csere – mondja Simon Anikó, aki szerint vásárlás előtt érdemes megnézni a fogyasztást és az alapján mérlegelni, hiszen - Ha új gép mellett döntünk, a vásárlás előtt érdemes kiszámolni, hogy milyen energiabesorolású modellre ruházunk be. Egy F- és egy B-kategóriás készülék között jelenleg nagy árszakadék van a piacon, ezért

utóbbinak – bár fenntarthatóbb és kevesebbet fogyaszt – várhatóan hosszabb lesz a megtérülése.” Simon Anikó azt is hozzátette, hogy a Gorenje tapasztalatai szerint az utóbbi időben a háztartásigép-választásnál is egyre fontosabb szempont a vásárlóknál, hogy a készülék minél jobb energiabesorolású legyen. A vállalat ezért a legújabb, WaveActive mosógépcsaládját már úgy tervezte, hogy nemcsak a fogyasztást csökkenthető vele hosszú távon, hanem a készülék környezetre gyakorolt negatív hatása is – ugyanis 95 százalékban újrahasznosítható alkatrészekből készült.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutatás

energia

spórolás

háztartási gépek