Lassan luxus lesz a magyaroknak a gyümölcs: durván elszabadultak a piaci árak

Agrárszektor   
  Megosztom
Lassan luxus lesz a magyaroknak a gyümölcs:  durván elszabadultak a piaci árak

Már jó ideje drágulnak folyamatosan az élelmiszerek Magyarországon, és ez a trend mostanra bizony a gyümölcsöket is elérte. Kilőttek itthon a gyümölcsárak, idén január óta például - az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján - a citrom csaknem 66 százalékkal, míg az alma közel 50 százalékkal lett drágább, a banán drágulása megközelíti a 40%-ot, a körtéé a 25 százalékot.

Az idei évben a vetőmagoktól a műtrágyákig és a növényvédő szerekig, a takarmány-alapanyagoktól a tápokig, a gépektől a munkaerőig, az energiaköltségekig a mezőgazdaság minden szegmensét elérte az őrületes drágulás. Nincs ez másképp az élelmiszerekkel sem, mind a húsok, mind a tejtermékek, mind a kenyerek és pékáruk kapcsán nap mint nap találkozhatunk az áremelkedésekkel - írta az Agrárszektor.

Ha szétnézünk a hazai boltokban, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy milyen gyümölcsö(ke)t válasszunk egy-egy bevásárlás alkalmával, és hogy ezekből mennyit pakoljunk a kosárba. Jelenleg a fontosabb gyümölcsök árai a következőképpen néznek ki:

  • Az almák kilója - fajtától függően - 329-450 forintba kerül;
  • egy kiló körtéért 480-580 forintot kérnek el;
  • a kékszőlők nagyjából 700 forint/kilogramm árban vannak;
  • a fehér szőlő kilója 600-700 forint körül mozog;
  • a magnélküli fehér szőlő viszont akár 1000 forint/kilogramm áron is lehet;
  • a citrom kilója 600-800 forint környékén van;
  • a kék szilva kilójáért körülbelül 560 forintot kérnek el;
  • a japán szilva ellenben már 670 forintba kerül;
  • a mandarin 999 forint/kiló;
  • míg a darabáras gyümölcsök közül a füge 130 forint körül van, a datolyaszilva 230 forint környékén, a mangó darabja pedig 400 forintba kerül.

Az utóbbi időszakban egyre több bolt és bolthálózat tette lehetővé az online bevásárlást, ezzel együtt pedig a házhoz szállítást. És bár felettébb kényelmes, ha az embernek nem kell cipekednie, az így vásárolt gyümölcsök árcímkéi eltérhetnek azoktól, amelyeket a boltokban láthatunk. Ha online szeretnénk gyümölcsöket vásárolni,sem járunk olcsóbban, sőt, a kényelemnek bizony megvan az ára, amit meg kell fizetni.

Van azonban egy megoldás, amellyel a boltinál kedvezőbb áron juthatunk hozzá a szezonális gyümölcsökhöz, méghozzá a "Szedd magad, vedd magad" akciók keretén belül. Ezek "hátránya" azonban, vagy nekünk kell időt és energiát beletennünk a gyümölcs leszedésébe, illetve, hogy el kell menni az adott gazdálkodóhoz, és személyesen, helyben beszerezni az áhított gyümölcsöket.

A teljes cikk az Agrárszektoron ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

zöldség-gyümölcs

árak

infláció