Itt születnek a legtöbben Magyarországon: milyen titkot rejtenek ezek a települések?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Itt születnek a legtöbben Magyarországon: milyen titkot rejtenek ezek a települések?

A HelloVidék idén is górcső alá veszi a magyar megyéket: sorozatunkban annak járunk utána, milyen fontosabb gazdasági, turisztikai változások történtek az elmúlt egy évben. Ezúttal Heves megyén a sor. Megvizsgáltuk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján, hogyan alakult a megye gazdasága, turizmusa, illetve a munkaerőpiaca.

Heves megye az Észak-Magyarországi régióban található, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye határolja. A megye területe 3637,25 km², székhelye Eger, egyben egyetlen megyei jogú városa.

A megye rendkívül változatos és szép tájakkal rendelkezik, méltán népszerű és híres borvidéke mellett ebben és gyógyvizeiben áll a turisztikai vonzereje. Északi része a Mátra és a Bükk hegyvidéki, míg déli fele síkság jellegű. Itt található az ország legmagasabb pontja, az 1014 méter magas Kékestető is. Domborzati fekvése jelentősen befolyásolja, hogy a megyében milyen mezőgazdasági tevékenység folyik. Erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás leginkább északon jellemzi, míg délen szántók, szőlőültetvények, gyümölcsösök vannak.

Vízrajza is igen kedvező, hiszen a megyehatáron folyik a Tisza, illetve itt található a mesterségesen kialakított Tisza-tó, de keresztülfolyik rajta a Zagyva, a Tarna és az Eger patak is. Mindezen természeti adottságok kedvezőek az idelátogatók számára, hiszen nemcsak gyönyörű városok, idegenforgalmi látnivalók kelthetik fel érdeklődésüket, de a domborzati adottságok is sok kikapcsolódási lehetőséget teremtenek a turistáknak.

Heves megyében születnek arányosan a legtöbben

Heves megyében 2022 I. negyedévében 656 gyermek jött világra, és 1292 fő hunyt el. Az élveszületések száma 0,8, a halálozásoké 14%-kal kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában. A születésszám itt esett vissza a legkisebb mértékben.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 636 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség 24%-kal kevesebb volt, mint a 2021. I. negyedévi. A természetes fogyás népességre vetített 2,2 ezrelékes megyei értéke az országos átlagnál (1,8 ezrelék) kedvezőtlenebb volt.

Kevesebbet keresnek itt az országos átlagnál

2022 I. negyedévében Heves megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 450 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 299 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 463 ezer, a nettó átlagkereset 308 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 17%-kal múlta felül a 2021. I. negyedévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. A növekedés üteme elmaradt az országostól. Az alkalmazottak 11%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.

A bruttó keresetek a versenyszférában 11%-kal, 453 ezer forintra, a költségvetési szférában 33%-kal, 449 ezer forintra emelkedtek. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 20, a szellemieknél 16%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 378 ezer, az utóbbiak 550 ezer forintot kerestek.

Országos viszonylatban sok a munkanélküli

2022 I. negyedévében Heves megyében a 15–64 éves népesség 73,0%-a, 132 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé, számuk 1,3%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány 3,9 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól.

A foglalkoztatási ráta 70,8%-ot tett ki, ami 2,4 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, folytatva a pozitív irányú tendenciát. A kedvező változás ellenére az arány elmaradt az országos átlagtól (74,0%). A munkanélküliségi ráta 2,9%-ot ért el, ami 0,7 százalékpontos mérséklődést jelentett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az arány kedvezőbb volt az országos átlagnál (3,8%). A gazdaságilag inaktívak száma 49 ezer főt tett ki, ami 7,8%-kal kevesebb volt az egy évvel korábbinál, a 7,7%-os országos csökkenés mellett.

Egyedül itt emelkedett az építési kedv az országban

Az országos tendenciával ellentétben Heves megyében emelkedett a lakásépítési kedv 2022 I. negyedévében: az előző év azonos időszaki 15-ről 29-re nőtt (országosan 26%-kal csökkent) az épített lakások száma. 15 lakás Egerben, 2 kisebb városokban, 12 pedig községekben épült.

Az országos tendenciával ellentétben viszont csökkent a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022 I. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (78) 10%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Erősödik a turizmus: egyre népszerűbb úti cél a megyeszékhely

A főváros után Siófok és Eger vonzotta a legtöbb vendéget a második negyedévben – derült ki a Szallas.hu közleményéből. Bár a hosszú hétvégék élénkítették a turizmust, a háború miatt kieső orosz vendégek, a szektorban erősödő munkaerőhiány és az időjárás is nehezítette a szakma életét. Országosan az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 11 ezer forint volt, ez 39 százalékos növekedés 2019-hez képest.

Az április 1-jétől június 30-áig tartó időszakban a Szallas.hu által közvetített bruttó szobaár-bevétel 57 százalékkal nőtt 2019 második negyedévéhez képest, amikor ebben az időszakban utoljára lehetett hasonló feltételekkel utazni. Ugyanakkor a foglalások csupán 15 százalékkal, a vendégek száma pedig 13 százalékkal gyarapodott. Nem lélegezhettek fel a hazai turisztikai szereplők ebben a negyedévben sem, mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. Bár a koronavírus-járvány intenzitása, az esetszámokról szóló hírek mérséklődtek, beárnyékolta az előszezont az orosz-ukrán háború.

A belföldivendég-éjszakák száma (167 ezer) 31%-kal, a külföldivendég-éjszakáké (22 ezer) 15%-kal maradt el a három évvel korábbi azonos időszakitól.

A külföldi vendégek közül a legtöbb éjszakára ugyanúgy a Szlovákiából, Romániából és Németországból érkezők maradtak, mint 2019 első negyedévében.

A kereskedelmi szálláshelyeken 5,0 milliárd forint árbevétel keletkezett. 51%-a szállásdíjból, 22%-a vendéglátásból, 27%-a egyéb szolgáltatásokból származott.

Ősszel is marad az érdeklődés

A hazai turizmus fő mozgatórugója ősszel az idei utolsó hosszú hétvége lehet, ami ráadásul négynapos lesz, hiszen mindenszentek, november 1-je keddre esik. Eger, Gyula, Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros gyűjtötte eddig a legtöbb foglalást a portálon.

Szabad szállás még bőven akad a legkedveltebb desztinációk esetén is az őszi hosszú hétvégére: például az egri és gyulai szálláshelyek közel kétharmada foglalható még. Jelenleg egyébként a foglalások darabszámából Észak-Magyarország részesül a legnagyobb arányban (28,5%). A dobogón követi Nyugat-Dunántúl (19,2%) és a Balaton (11,4%). Minden második foglalás wellness-szálláshelyre szól

- mondta el Kelemen Lili sajtószóvivő.

Heves megye és ékköve a megyeszékhely, Eger

Eger városát Magyarország legszebb barokk városai között tartják számon, ahová a műemlékek mellett kiváló borai és gyógyvizei is sok turistát vonzanak. A Tisza-tó partja népszerű üdülőövezet, a Mátra és a Bükk turistaútjai pedig a vadregényes hegyi túrák kedvelőinek jelentenek különleges élményt.

Falai között átérezhetjük az autentikus középkori hangulatot, a végvári vitézek életét, bejárhatjuk alagútrendszerét, a kazamatákat, múzeuma pedig izgalmas kiállítások gyűjteménye. Látogatásunk után egy kellemes sétával, az északi fal mentén húzódó Várfalsétány mentén haladva az ottomán kor emblematikus épületébe botlunk. A minaret, törökül minárénak nevezett imatorony az ottomán építészet legészakibb, ma is álló emléke. Másszuk meg a 97 vaskos lépcsőfokot, hogy 40 méter magasságából tekinthessük meg egy barokk város panorámáját.

Az egri Bazilika az ország második legnagyobb vallási építménye, lenyűgöző belső térrel. Méreteire jellemző a klasszicista épületek hatalmas kupolája, és tornyai, melyek közel húsz emeletnyi magasságig érnek fel. A belvárost elhagyva egy kiadós sétával juthatunk el a Szépasszonyvölgybe, ami a közel 130 km hosszú egri pincerendszer legismertebb része. A gasztro- és borrevolúció szerencsére betört ide is, és megjelentek a mediterrán hangulatú teraszok, színes borbárok, a legújabb borászati, gasztronómiai és belsőépítészeti trendek, a dzsessz és a szving, és az amúgy kiváló zsíros kenyér mellett a minőségi sonkák és sajtok. Bohém bornegyed a javából, kistermelőtől csúcsborászatig.

Az idei első hosszú hétvége forgalma a járvány előtti rekordévekre hasonlított, melyet a magyarok nagy része pihenéssel, kikapcsolódással töltött. Az összes vendégéjszaka 78%-a belföldi vendégektől származott, és kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken, mint egy héttel korábban. Az éjszakák 78%-a vidéki szálláshelyen realizálódott, a legnépszerűbb a Balaton, Mátra-Bükk és Budapest környéke volt. A Balaton térségében 66 ezer vendégéjszakát számolt az NTAK, ami az összes vidéki éjszaka 22%-a

- közölte az MTÜ.

Egerszalók további vonzereje, igazi nevezetessége a község déli részén, a föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott mészkődomb, mely az évek során Sódomb néven vált ismerté. A 65-68 C◦-os ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket, ami egyedülálló látvány nemcsak az országban, de Európában is, egyedül Törökországban van ehhez fogható.

A Mátra-Bükk turisztikai térséghez tartozó 40 település közül a legnagyobb szálláshelyi forgalom Egerben van (21%), ezt követi Miskolc, Gyöngyös, Egerszalók, Bogács és Szilvásvárad.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

heves megye

megyei bontás

megyekörkép

megyekörkép-sorozat

ksh