Ezt jobb, ha mindenki tudja: egyre több élemiszerbe teszik ezt olaj helyett

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezt jobb, ha mindenki tudja: egyre több élemiszerbe teszik ezt olaj helyett

Az orosz-ukrán háború miatt számos élelmiszer-előállító kénytelen a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében más, hasonló összetevőkkel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat. Május óta az országos főállatorvos határozata lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben.

Ahogy az Agrárszektor megírta, 2022. május 2-án jelent meg az Országos Főállatorvos 1/2022. számú határozata, amely lehetővé tette, illetve szabályozta a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Mint ismeretes, erre az engedményre az orosz-ukrán háború miatt, magyar élelmiszergyártókat segítendő volt szükség, az alapanyaghiány, egészen pontosan a napraforgóolaj hiánya miatt ugyanis számos élelmiszer előállítása vált kérdésessé.

A napraforgóolaj más, állati és növényi alapanyagokkal való helyettesítése során azonban oda kellett arra is figyelni, hogy ez az intézkedés ne okozzon többletköltséget a gyártóknak, hiszen a helyettesítést valamilyen módon jelezni kellett a fogyasztók felé, az előre és nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje azonban aránytalan plusz kiadást jelentett volna a gyártók számára. A határozat éppen ezért lehetővé tette az érintett termékeknél a felülcímkézést, illetve a részleges átcímkézést

- írta a lap, akik azzal kapcsolatban, hogy hogyan is történik a helyettesítő összetevők felhasználása a gyakorlatban, Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatóját is megkeresték A szakember részletekbe menően beszámolt róla, hogy milyen lépéseket kell megtennie annak a gyártónak, aki a korábban használt napraforgó-étolajat egy helyettesítő termékre kíván cserélni. Elárulta például, hogy a napraforgó-étolaj helyettesítésére a gyártóknak a sertészsír, a repceolaj és a pálmaolaj állt a rendelkezésére.

Vörös Attila elmondta, hogy a sertészsírból megnyugtatóak a hazai készletek és kapacitások, ám hozzátette, hogy ennek az alapanyagnak az alkalmazása nem minden termék esetében lehet megoldás. A konzervek esetében a technológia és a termékek sajátosságai, illetve receptúrái például lehetővé teszik, hogy a növényi olajat állati zsírral helyettesítsék, ez azonban nem általános, más, nem konzerv jellegű termékeknél erre nincs általánosan lehetőség - tette hozzá a FÉSZ ügyvezető igazgatója, aki azt is elárulta, hogy már több mint száz terméknél éltek a gyártók a helyettesítés lehetőségével.

Ahogy a lapban megjegyezték, a szegedi konzervgyártó vállalat a napraforgó-étolajat cserélte a termékeiben sertészsírra, amely a helyettesítő termékek közül a legkönnyebben és legbiztosabban hozzáférhető volt. A cég az általa forgalmazott márkáknál az Aro, a Baroni, a CBA Piros, a Coop, a Hazánk Kincsei, a Házias Ízek, a Menü, a PENNY, a Privát, a Reál és a Spar termékek esetében esetében élt a helyettesítés lehetőségével, leginkább a 400 grammos kiszerelésű ételkonzerveknél. A változás olyan ételeket érintett, mint például a babfőzelék kolbásszal, a babgulyás kolbásszal, a húsgombócok paradicsommártásban, a sólet csípős kolbásszal, a rakott káposzta, a székelykáposzta és a töltött káposzta.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

élelmiszer

adalékanyag

konzervipar. szeged

sertészsír