Ezt jobb, ha mindenki tudja: egyre több élemiszerbe teszik ezt olaj helyett

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezt jobb, ha mindenki tudja: egyre több élemiszerbe teszik ezt olaj helyett

Az orosz-ukrán háború miatt számos élelmiszer-előállító kénytelen a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében más, hasonló összetevőkkel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat. Május óta az országos főállatorvos határozata lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben.

Ahogy az Agrárszektor megírta, 2022. május 2-án jelent meg az Országos Főállatorvos 1/2022. számú határozata, amely lehetővé tette, illetve szabályozta a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Mint ismeretes, erre az engedményre az orosz-ukrán háború miatt, magyar élelmiszergyártókat segítendő volt szükség, az alapanyaghiány, egészen pontosan a napraforgóolaj hiánya miatt ugyanis számos élelmiszer előállítása vált kérdésessé.

A napraforgóolaj más, állati és növényi alapanyagokkal való helyettesítése során azonban oda kellett arra is figyelni, hogy ez az intézkedés ne okozzon többletköltséget a gyártóknak, hiszen a helyettesítést valamilyen módon jelezni kellett a fogyasztók felé, az előre és nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje azonban aránytalan plusz kiadást jelentett volna a gyártók számára. A határozat éppen ezért lehetővé tette az érintett termékeknél a felülcímkézést, illetve a részleges átcímkézést

- írta a lap, akik azzal kapcsolatban, hogy hogyan is történik a helyettesítő összetevők felhasználása a gyakorlatban, Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatóját is megkeresték A szakember részletekbe menően beszámolt róla, hogy milyen lépéseket kell megtennie annak a gyártónak, aki a korábban használt napraforgó-étolajat egy helyettesítő termékre kíván cserélni. Elárulta például, hogy a napraforgó-étolaj helyettesítésére a gyártóknak a sertészsír, a repceolaj és a pálmaolaj állt a rendelkezésére.

Vörös Attila elmondta, hogy a sertészsírból megnyugtatóak a hazai készletek és kapacitások, ám hozzátette, hogy ennek az alapanyagnak az alkalmazása nem minden termék esetében lehet megoldás. A konzervek esetében a technológia és a termékek sajátosságai, illetve receptúrái például lehetővé teszik, hogy a növényi olajat állati zsírral helyettesítsék, ez azonban nem általános, más, nem konzerv jellegű termékeknél erre nincs általánosan lehetőség - tette hozzá a FÉSZ ügyvezető igazgatója, aki azt is elárulta, hogy már több mint száz terméknél éltek a gyártók a helyettesítés lehetőségével.

Ahogy a lapban megjegyezték, a szegedi konzervgyártó vállalat a napraforgó-étolajat cserélte a termékeiben sertészsírra, amely a helyettesítő termékek közül a legkönnyebben és legbiztosabban hozzáférhető volt. A cég az általa forgalmazott márkáknál az Aro, a Baroni, a CBA Piros, a Coop, a Hazánk Kincsei, a Házias Ízek, a Menü, a PENNY, a Privát, a Reál és a Spar termékek esetében esetében élt a helyettesítés lehetőségével, leginkább a 400 grammos kiszerelésű ételkonzerveknél. A változás olyan ételeket érintett, mint például a babfőzelék kolbásszal, a babgulyás kolbásszal, a húsgombócok paradicsommártásban, a sólet csípős kolbásszal, a rakott káposzta, a székelykáposzta és a töltött káposzta.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

élelmiszer

adalékanyag

konzervipar. szeged

sertészsír