Ezekkel az állatokkal már nem találkozhatunk a magyar gazdaságokban: mutatjuk, miért

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezekkel az állatokkal már nem találkozhatunk a magyar gazdaságokban: mutatjuk, miért

Velünk vannak jóban-rosszban, hűségesek, megértenek minket és sokat segítenek, ha baj van - bizony, a kedvenc négylábúinkról, a kutyákról van szó. Az élet minden területén jó társaink lehetnek, és egykor ez így volt a mezőgazdaságban is. Ma már azonban alig találkozhatunk ebekkel a földeken. Nem túlzás azt mondani, hogy a mai felgyorsult, modernizálódott termelésbe egyszerűen már nem illenek, nem férnek bele. Kérdés, hogy vajon tényleg jó ötlet volt-e „megszabadulni” a kutyáktól, vagy még ma is megállnák a helyüket az agráriumban? Erre és több más kérdésre is kereste a választ az Agrárszektor.

Ahogy az Agrárszektor írja, a kutyák amellett, hogy boldogságot hozhatnak a szürke hétköznapjainkba és hű társaink, rendkívül hasznosak is. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban is előszeretettel alkalmazták őket, sőt, vadászat során a mai napig találkozhatunk velük. Mindenekelőtt tegyünk különbséget a vadászat és a mezőgazdaság között: a vadászat során az úgynevezett vadászkutyákat használhatjuk. Ezen fajtáknál a tenyésztés során elsődleges szerephez jutottak a vadászat számára fontos öröklött tulajdonságok, úgy, mint például a keresési hajlam, az orrjóság, a vadmegállási hajlam, a csapakövetési készség, a vízkedvelés, idegrendszeri stabilitás stb.

A vadászkutyákat munkájuk alapján csoportosítjuk. Talán legismertebb fajták a vizslák, amelyek két nagy csoportja az angol vizslák és az úgynevezett kontinentális vizslák. A kontinentális vizslákat - mint például hazánk nemzeti kincse a magyar vizsla, vagy a német vizslák - mindenes vadászkutyának szokás nevezni, amelyeket mind az apróvad, mind pedig a nagyvad vadászata során eredményesen lehet alkalmazni. A sebzett nagyvad utánkeresésének specialistái a vérebek. Kotorékmunkát végeznek a tacskók és a terrierek, a nagyterítékes apróvad vadászatok fáradhatatlan résztvevői pedig a retrieverek

- mondta a lapnak Babiczky Attila, a Német Vizsla Klub Magyarország elnöke.

Hozzátette, a vadászati feladatok mellett természetesen használhatóak a vadászkutyák egyes fajtái a mezőgazdaságban is. Kaszálás előtt például a terület átkerestethető vizslákkal, így fészkeket menthetünk meg a pusztulástól. Magtárakban a kártevők irtására pedig eredményesen használhatóak a terrierek.

Így lettek munkanélküliek ezek az ebek

A szakember alátámasztotta, hogy sajnos kijelenthetjük, hogy a modern gazdálkodás, a különböző berendezések, illetve a takarmányozás megváltozása, így a nagy területű legeltetés átalakulása a korábban használt fajtákat sok esetben egyszerűen munkanélkülivé tette. Azonban úgy véli, hogy a terelő fajták, az állatokat rettenthetetlenül őrző kutyák, valamint a már említett vadászkutyák - még ha kisebb mértékben is - a mai napig alkalmazhatóak.

Ezen minden kutyának át kell esnie

A kutyák rendkívül sokszínűek, és sokrétűen is hasznosíthatók. Ugyanakkor minden fajta igényel bizonyos képzést - szakágtól és faladattól függően változhat ennek intenzitása és hossza. A pontos elvárásokat a kutyákkal meg kell ismertetni, a rosszabb tulajdonságaikat adott esetben háttérbe kell szorítani, míg a jókat kiemelni, képezni, fejleszteni.

Ki kell emelni, hogy ezek az állatok a hasznosságuk mellett, mint társak is fontos szereplői az életünknek. A mai napig lehet számukra, és a gazda számára is fontos munkát találni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

agrárszektor

kutya

mezőgazdaság

vadászkutya