Horror áron mérik a szezon kedvenc gyümölcseit: ki tudja ezt megfizetni?

HelloVidék   
  Megosztom
Horror áron mérik a szezon kedvenc gyümölcseit: ki tudja ezt megfizetni?

A bogyós gyümölcsök iránti kereslet az egészségtudatos életmód előtérbe kerülésével folyamatosan nő. A legtöbb nagy fogyasztó ország azonban nem önellátó, más európai, illetve Európán kívüli országokból származó importra szorul. Különösen a málna és a szeder népszerűsége nőtt az elmúlt években, de a piros ribizli forgalma is folyamatosan bővül. Cikkünkben most annak jártunk utána, mennyiért vásárolhatunk most bogyós gyümölcsöket a vidéki piacokon, illetve a nagyobb áruházakban. De annak is utánajártunk, milyen gyümölcsöket és miért érdemes fogyasztani.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy korábbi közleménye szerint, a nagy szállítási távolságok áthidalása már az érzékenyebb, magasabb nedvességtartalmú gyümölcsök esetében is lehetővé vált, így a távoli országokból származó importnak köszönhetően az európai piac bogyósgyümölcsökkel történő ellátása gyakorlatilag folyamatos. Mint írták,

A bogyósgyümölcsök termesztése az elmúlt években viszont folyamatosan csökkent, mára a ribizli és a szamóca kivételével gyakorlatilag megszűnt. Ennek oka egyrészt a kedvezőtlenné váló klimatikus viszonyok, illetve az öntözés és a kézimunkaerő hiánya.

Zsebbenyúlós ára van a bogyós gyümölcsöknek

A vidéki fogyasztói- és nagybani piacokon elérhető még bogyós gyümölcs, ám áruk rettentően borsos. Hogy pontosabb képet tudjunk mutatni, megnéztük az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének adatait. Lássuk, mint mutatnak a legfrissebb árak!

Vidéki fogyasztói piacok legutóbbi adatait nézve az import bogyós gyümölcsök fogyasztói ára a következőképp alakul:

  • a pirosribiszke legutóbb feltüntetett ára 2600 Ft/kg
  • a málna legutóbb feltüntetett ára 3200 Ft/kg

A vidéki nagybani piacok legutóbbi adatait tekintve az import bogyós gyümölcsök közül csak szamócát látunk feltüntetve, ennek nagykereskedelmi ára a következő:

  • a pirosribiszke legutóbbi ára 1900 Ft/kg
  • a málna ára pedig 2400 Ft6kg

Persze körbenéztünk a nagyobb üzletláncok kínálatában is, ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • A Tesco online kínálatában áfonyát 1699 Ft/csomag áron vehetünk, málnát 999 Ft/csomag áron, szedret 1199 Ft/csomag áron, gyorsfagyasztott földiepret pedig 875-1099 Ft/csomag áron vehetünk.
  • Az Auchan webshopjából kék áfonyát 899 Ft/csomag áron vehetünk, gyorsfagyasztott kék áfonyát 1449-1639 Ft/csomag áron vehetünk. Málnát 999 Ft/csomag áron vehetünk, gyorsfagyasztottat pedig 3979 Ft/csomag áron. Földiepret 759 Ft/csomag áron kínálják, a gyorsfagyasztottat pedig 1029 Ft/csomag áron.
  • A Spar online kínálatában a kék áfonya 799 Ft/csomag áron kapható, a gyorsfagyaszott kék áfonya 729-1899 Ft/csomag áron kapható. A gyorsfagyasztott málna 1599 Ft/csomag áron vehető meg, a gyorsfagyasztott eper pedig 729 Ft/csomag áron.

Ha megnézzük az árakat világosan látszik, hogy elég drága mulatság bogyós gyümölcsöket vásárolni. Mind a piacokon, mint a boltokban elég magas árat kérnek értük. Persze fogyasztásuk ajánlott, hiszen rengeteg jótékony hatással bírnak a szervezetünkre. Ennek mentén érdemes mérlegelni, hogy belefér-e olykor a bevásárlásba az, hogy vegyünk néhány csomagot ezekből a gyümölcsökből.

Mit és miért érdemes fogyasztani?

  • málna: Javítja az emésztést, segít a lázas és gyulladásos betegségeknél, enyhíti az ínyvérzést, jót tesz a szemnek, a bőrnek, a körmöknek és a veséknek. Emellett a málna nagyon jó rostforrás, de tartalmaz C-vitamint, K-vitamint és mangánt is. A málna antioxidáns polifenolokat, úgynevezett ellagitanninokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt. Egy korábbi tanulmány szerint - melyben azt vizsgálták, hogy a versenykerékpárosokra miképp hat, ha málnát és más bogyókat tartalmazó italt fogyasztanak – az derült ki, hogy a testmozgás okozta oxidatív stressz jelentősen csökkent ilyen italok fogyasztása után.
  • eper: Semlegesíti a testben lévő nehézfémeket, élénkíti az anyagcserét, tisztítja a húgyutakat, belsőleg és külsőleg is tisztítja a bőrt, fehéríti a fogakat és erősíti a csontokat. Rendkívül sok benne a szabad gyökök ellen ható antioxidáns.
  • áfonya: Leginkább a húgyutakra kifejtett gyógyító hatásáról ismert. Pedig sok más jótékony hatása is van. Az áfonya népszerű bogyós gyümölcs, amely kiváló K-vitamin forrásként szolgál, ezen felül C-vitamint, mangánt is tartalmaz. Az áfonya antioxidáns polifenolokat is tartalmaz, úgynevezett antocianinokat. Az áfonyából származó antocianinok csökkenthetik az oxidatív stresszt, csökkentve a szívbetegségek kockázatát mind az egészséges embereknél, mind azoknál, akiknél magas a betegség kockázata. Az áfonya csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Kutatások kimutatták, hogy az áfonya vagy a bioaktív áfonyavegyületek javíthatják az inzulinérzékenységet és akár 26%-kal csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
  • szeder: Csökkenti a koleszterinszintet, magas folsavtartalma miatt a várandós nőknek ajánlott, gyulladásgátló hatással rendelkezik, szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást.
  • ribizli: A piros és a fekete ribizli is nagyon sok rostot tartalmaz, ezért jótékonyan hat az emésztésre és sokáig biztosítja a telítettség érzését. Szabályozza vércukorszintet, erősíti a csontokat, az ízületeket, segíti a vérképződést és a sebek gyógyulását is. Az érzékeny gyomrúak és refluxban szenvedők mértékletesen fogyasszák.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

bogyós gyümölcsök