Tömegeket vernek át a tűzifa csalók: mutatjuk, miről ismerheted fel a simlis árusokat

MTI   
  Megosztom
Tömegeket vernek át a tűzifa csalók: mutatjuk, miről ismerheted fel a simlis árusokat

A tűzifa iránti nagy kereslet miatt a csalók is aktívabbá váltak, de a hivatalos hirdetőfelületeken jelentősen szűkült a mozgásterük, ezért egyre többen jelennek meg a Facebook Market Place nevű felületén - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A tájékoztató szerint a hirdetési portálok megkövetelik a hirdető egyértelmű azonosítását, de a közösségi felületeken még mindig szabályozatlan a hirdetés rendje, emiatt az ott közzétett hirdetések ellenőrzése, tisztítása is bonyolultabb feladat. A közösségi médiában sok esetben fiktív profillal, a hirdető azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják a tűzifát.

A visszaélések kiszűrése érdekében a Nébih ellenőrei fokozottan vizsgálják a Facebookon megjelentő tűzifahirdetéseket. Az eddig ellenőrzött mintegy hatezer hirdetés csaknem 90 százaléka jogsértő, mert nem tartalmazza a hirdető azonosítását biztosító technikai azonosítószámot, illetve bármilyen más, azonosításra alkalmas adatot

- közölte a Nébih.

A hatóság azt javasolja: ha valaki úgy dönt, hogy a Facebook segítségével szerzi be a tűzifát, akkor figyeljen arra, hogy legálisan működő kereskedőtől vásároljon, akinek hirdetése tartalmazza az EUTR számot, valamint a legtöbb esetben a saját honlap elérhetőségét is.

A Nébih weboldalán elérhetők a legfontosabb szempontok, amelyeket minden vásárlás során érdemes figyelembe venni. A vásárlók segítségére lehet a hivatalos oldal, ahol a Nébih által kiszűrt jogszerűtlen hirdetők telefonszámait tudják lekérdezni. A hirdetésben szereplő technikai azonosítószám valódisága, birtokosa ezen az oldalon ellenőrizhető.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

tűzifa

tűzifa csalók

tűzifa-kereskedők

nébih

nemzeti népegészségügyi központ