Megütheti a bokáját, aki így jár el: 60 millió forintot foglalt le a NAV

HelloVidék   
  Megosztom
Megütheti a bokáját, aki így jár el: 60 millió forintot foglalt le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai bevételeltitkolás miatt több mint 60 millió forint értékben foglaltak le készpénzt és árukészletet, valamint bankszámlát is zároltak egy távol-keleti, ruházattal és vegyeskereskedelemmel foglalkozó társaságnál.


 


 

A társaságnál már az adóhatósági rendszerek és a bevallások adatai is előrevetítették a bevételeltitkolás kockázatát. Az árbevételéhez képest minimális adót fizetett, bevallásai alapján jövedelmezősége és az alkalmazott haszonkulcsa életszerűtlenül alacsony volt. A NAV operatív revizorai egy helyszíni vizsgálaton gyűjtöttek adatokat, és kasszarovancsot is végeztek. A termékek fogyasztói árának összeírása mellett bekérték a beszerzési árakat tartalmazó számlákat is.

A kettőt összevetve háromszor akkora haszonkulcs jött ki, mint amit a kft. bevallásai mutattak. Az ellenőrzéskor a kasszában megszámolt pénz az ötszöröse volt a pénztárgépben rögzített összegnek. Az üzletben már egy korábbi próbavásárlásnál sem adtak nyugtát, és akkor is lényegesen több pénz volt a kasszában, mint amit a pénztárgépbe beütöttek.

Ezek alapján a NAV adóvizsgálatot rendelt el és becsléssel állapította meg a bevallásokhoz képest elért bevétel összegét. A tényleges haszonkulcs alapján végzett számítások a vizsgált két évre 51 millió forint többletet eredményeztek, a társasság ekkora összegű bevételt titkolt el. A tízmilliós nagyságrendet elérő adóhiány és a bírság beszedésére a NAV biztosítási intézkedést rendelt el. A végrehajtók több mint 60 millió forint értékben foglaltak készpénzt, árut, és zárolták a társaság bankszámláját. Az ügyben kezdett vizsgálat véglegessé vált, a lefoglalt árukészletet jelenleg is árverezik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nav

adó

büntetés

adócsalás

adóvizsgálat

adóhatóság