Sztrájk lesz: 600 vidéki tanárnak lett elege, nem hagyják, hogy megosszák őket

hvg.hu   
  Megosztom
Sztrájk lesz: 600 vidéki tanárnak lett elege, nem hagyják, hogy megosszák őket

Szegeden és környékén összesen 23 iskolából eddig összesen 663 pedagógus írt alá egy közös nyilatkozatot, miszerint elítélik a hatalom megfélemlítési módszereit és közösen sztrájkba lépnek, ha egyiküket kirúgják vagy máshogyan retorzió éri az oktatás jobbá tételéért való kiállása miatt - írta a HVG. Csütörtökön élőláncot tartanak Szegeden, jövő héten pedig az országos sztrájkhoz is csatlakoznak az aláírók.

A leghatározottabban elítéljük a hatalom megfélemlítési módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételéért harcoló kollégáinkat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják!

– olvasható abban a nyilatkozatban, melyet 23 szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskolából eddig összesen 663 pedagógus írt alá, de várják még a további csatlakozókat - írta a HVG.

A nyilatkozatban még szerepel:

Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden és környékén nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!

A közleményt több más szegedi kollégájával együtt kezdeményező Milodánovics-Hegyi Adrienn szegedi tanár a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy ez azt jelenti, hogy 300 kollégájukhoz hasonlóan

Hozzátette: a nagyon beszűkített sztrájktörvény ellenére is egyelőre ezt a megoldást választják – például az érettségiztető tanárok a többi órájukban –, de a jövőben más fellépési formákon is gondolkoznak. Mivel a szakszervezetek által meghirdetett gördülő sztrájk lényege, hogy egymásnak továbbadva más-más időpontban tartanak munkabeszüntetést, itt nem ezt alkalmaznák, mert most épp az egyszerre történő kiállás és a szolidaritás a lényeg – jegyzi meg.

A nyilatkozat aláírói kiemelik, hogy egységesen lépnek fel az oktatás bármelyik részterületének a képviseletében az óvodáktól az általános iskolákon át a gimnáziumokig, a Szakképzési Centrumok intézményeitől a tankerületi iskolákig és

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

oktatásügy

iskola

pedagógus

pedagógus-hiány

sztrájk