Lakat kerül az épületek többségére: drasztikus rezsicsökkentést terveznek a vidéki egyetemen

HelloVidék   
  Megosztom
Lakat kerül az épületek többségére: drasztikus rezsicsökkentést terveznek a vidéki egyetemen

Az energiaköltségek emelkedésére tekintettel és az ágazatirányítás elvárásaival összhangban újabb energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézményben 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el, emellett a teljes fűtési szezonban maximalizálják a hőmérsékletet az épületekben. Az egyetemen november elsejétől Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját - írta az egyetem sajtóközleményében.


 


 

Az intézkedések célja, tették közzé a sajtóközleményben, hogy akadémiai területen 25%-os megtakarítást érjenek el minden negyedévben a 2021. évi bázisév adott negyedévéhez viszonyítva a földgázfogyasztás tekintetében. Emellett: a villamos-energia felhasználás szempontjából pedig a 2021. évi bázisév adott negyedévének szinten tartása a cél 2022-ben. A közoktatási és betegellátási területen a tudatosság növelésére és a racionális energia-felhasználásra fókuszálnak.

A már korábban bevezetett intézkedéseket – miszerint az emberi tartózkodás célját szolgáló épületekben a hőfokot a jogszabályi minimum szerint biztosítják, az oktatási és irodai funkciójú épületekben pedig hétvégi fűtéscsökkentést vezetnek be – újabb rendelkezésekkel bővítették. Az épületekben a hőmérsékletet maximalizálják a teljes fűtési szezonban, továbbá 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el az alábbi időpontokra: igazgatási szünet 1. rész: 2022. december 19. – 2022. december 23.; téli bezárás: 2022. december 24. – 2023. január 1. ;igazgatási szünet 2. rész: 2023. január 2. – 2023. január 8-a. Az igazgatási szünet első és második részében a vizsgáztatás folyamatos, de csökkentett teremkapacitás mellett zajlik. A téli bezárás során vizsgáztatási szünet lesz.

- írták.

Különösen indokolt esetben, azok a hallgatók, akik a leállás idejére nem tudnak hazautazni, a Károlyi Kollégium „A” épületében, a Móra Kollégiumban, a Semmelweis Kollégiumban vagy az Öthalmi Diáklakásokban kérhetik az elhelyezésüket. A leállásra tekintettel a hallgatóknak decemberre és januárra a havi térítési díj arányos részét kell megfizetniük.

Az egyetem működtetési feladatainak folyamatos ellátásához kapcsolódóan a Gazdasági Főigazgatóság, a Gellért Albert Oktatási Központ, az Olajosház, a Műszaki Igazgatóság, a Beszerzési Igazgatóság, az Inkubátorház HCEMM, valamint a Kossuth Lajos sugárúti Anatómiai Intézet folyamatosan nyitva tart. Az egyes épületekre vonatkozó részletes tájékoztató itt olvasható.

Az igazgatási szünetekben és a téli bezárás alatt a lezárt egyetemi épületekben a fűtést visszaszabályozzák 10 °C-ra. Ezt a hőfokot tartják 2023. január 7-én (szombaton) reggel 10 óráig. Szombaton 10 órától folyamatosan visszaállítják a fűtést a normál üzemi hőfokra, így várhatóan a hétfői munkakezdésre az előírt hőmérséklet lesz az épületekben.

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. november 1-től Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját, amely további energiahatékonysági intézkedéseket javasolhat az SZTE vezetésének.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rezsi

rezsidémon

rezsiemelés