Lakat kerül az épületek többségére: drasztikus rezsicsökkentést terveznek a vidéki egyetemen

HelloVidék   
  Megosztom
Lakat kerül az épületek többségére: drasztikus rezsicsökkentést terveznek a vidéki egyetemen

Az energiaköltségek emelkedésére tekintettel és az ágazatirányítás elvárásaival összhangban újabb energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézményben 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el, emellett a teljes fűtési szezonban maximalizálják a hőmérsékletet az épületekben. Az egyetemen november elsejétől Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját - írta az egyetem sajtóközleményében.


 


 

Az intézkedések célja, tették közzé a sajtóközleményben, hogy akadémiai területen 25%-os megtakarítást érjenek el minden negyedévben a 2021. évi bázisév adott negyedévéhez viszonyítva a földgázfogyasztás tekintetében. Emellett: a villamos-energia felhasználás szempontjából pedig a 2021. évi bázisév adott negyedévének szinten tartása a cél 2022-ben. A közoktatási és betegellátási területen a tudatosság növelésére és a racionális energia-felhasználásra fókuszálnak.

A már korábban bevezetett intézkedéseket – miszerint az emberi tartózkodás célját szolgáló épületekben a hőfokot a jogszabályi minimum szerint biztosítják, az oktatási és irodai funkciójú épületekben pedig hétvégi fűtéscsökkentést vezetnek be – újabb rendelkezésekkel bővítették. Az épületekben a hőmérsékletet maximalizálják a teljes fűtési szezonban, továbbá 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el az alábbi időpontokra: igazgatási szünet 1. rész: 2022. december 19. – 2022. december 23.; téli bezárás: 2022. december 24. – 2023. január 1. ;igazgatási szünet 2. rész: 2023. január 2. – 2023. január 8-a. Az igazgatási szünet első és második részében a vizsgáztatás folyamatos, de csökkentett teremkapacitás mellett zajlik. A téli bezárás során vizsgáztatási szünet lesz.

- írták.

Különösen indokolt esetben, azok a hallgatók, akik a leállás idejére nem tudnak hazautazni, a Károlyi Kollégium „A” épületében, a Móra Kollégiumban, a Semmelweis Kollégiumban vagy az Öthalmi Diáklakásokban kérhetik az elhelyezésüket. A leállásra tekintettel a hallgatóknak decemberre és januárra a havi térítési díj arányos részét kell megfizetniük.

Az egyetem működtetési feladatainak folyamatos ellátásához kapcsolódóan a Gazdasági Főigazgatóság, a Gellért Albert Oktatási Központ, az Olajosház, a Műszaki Igazgatóság, a Beszerzési Igazgatóság, az Inkubátorház HCEMM, valamint a Kossuth Lajos sugárúti Anatómiai Intézet folyamatosan nyitva tart. Az egyes épületekre vonatkozó részletes tájékoztató itt olvasható.

Az igazgatási szünetekben és a téli bezárás alatt a lezárt egyetemi épületekben a fűtést visszaszabályozzák 10 °C-ra. Ezt a hőfokot tartják 2023. január 7-én (szombaton) reggel 10 óráig. Szombaton 10 órától folyamatosan visszaállítják a fűtést a normál üzemi hőfokra, így várhatóan a hétfői munkakezdésre az előírt hőmérséklet lesz az épületekben.

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. november 1-től Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját, amely további energiahatékonysági intézkedéseket javasolhat az SZTE vezetésének.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rezsi

rezsidémon

rezsiemelés