Senkit sem kímél a rezsiválság: így csökkentenék az energiakrízist Európa-szerte

HelloVidék   
  Megosztom
Senkit sem kímél a rezsiválság: így csökkentenék az energiakrízist Európa-szerte

Az európai földgáz-ellátásbiztonsággal kapcsolatos dilemma megoldását három kulcskérdés mentén kell keresni: a meglévő infrastruktúra hatékonyabb kihasználásában, az árindexek hatékonyságának javításában és további új, célzott rendszerfejlesztések megvalósításában - mondta el Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlésén, valamint az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) ülésén.

2022. október 24-25-én tartották az európai energiaszabályozók felsővezetői a CEER Közgyűlése és az ACER Szabályozók Tanácsa üléseit. A kétnapos eseményen tárgyalták a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló európai uniós tanácsi rendelet végrehajtásának kihívásait, a szabályozó hatóságok kapcsolódó feladatait, és egyúttal áttekintették a legjobb tagállami gyakorlatokat, a végrehajtás tagállamok közötti szorosabb összehangolását.

Az ACER arról tájékoztatta a szabályozó hatóságok képviselőit, hogy több korlátozás, illetve szűkület is észlelhető a határkeresztező gázáramlásokban, ami veszélyeztetheti az EU-s belső piac integritását és megbízhatóságát. Már rövid távon is csökkenteni kell a szűkületet a cseppfolyósított földgázhoz (LNG) könnyebben hozzáférő tengerparti tagállamok és az orosz gázszállítás kiesése miatt nehéz helyzetbe kerülő tagállamok között. A határkeresztező gázszállításokkal – és így az ellátásbiztonsággal – kapcsolatos dilemma megoldását a három kulcskérdés – a meglévő infrastruktúra hatékonyabb kihasználása, az árindexek hatékonyságának javítása, és további új, célzott rendszerfejlesztések megvalósítása – közös metszetében szükséges keresni – hangsúlyozta az ACER-rel egyetértésben a MEKH elnökhelyettese.

A szabályozó hatóságok megvitatták a villamosenergia-piaci modell továbbfejlesztésének lehetőségeit, valamint számba vették a lehetséges irányokat és opciókat. Az európai árampiaci modell felülvizsgálata és esetleges átalakítása hosszú, több éves folyamat lenne, hiszen legalább 10-15 éves időtávra meg kellene határozni, milyen piacszervezési feltételek segíthetik leginkább elő a 2050-re kitűzött, nettó zéró kibocsátás elérésére vonatkozó európai uniós klímacélok költséghatékony és ellátásbiztonságot szavatoló teljesítését.

A folyamat egésze során elengedhetetlen a regulátorok és európai szervezeteik bevonása

- emelte ki Ságvári Pál.

A szabályozó hatóságok a CEER keretében gyorsreagálású munkacsoportot állítottak fel az energiakrízis következtében jelentkező legfontosabb piaci változások elemzése, vizsgálata érdekében. Elismerés a MEKH számára, hogy az adatok elemzéséhez a hivatal nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítását is alapul veszi a CEER – mondta Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mekh