Figyelmeztetés érkezett a rezsiről: ezt jó, ha minden magyar tudja az áramszámlákról

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelmeztetés érkezett a rezsiről: ezt jó, ha minden magyar tudja az áramszámlákról

A zavartalan és folyamatos ellátás érdekében fontos, hogy a versenypiaci villamosenergia-felhasználók minél előbb vizsgálják meg árambeszerzési szerződéseiket és gondoskodjanak azok mielőbbi megkötéséről, illetve megújításáról - hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Közleményükben jelezték, hogy a versenypiaci villamosenergia-kereskedelmi szerződések többnyire a naptári évhez igazodnak. A tájékoztatás szerint az elmúlt hónapok geopolitikai és makrogazdasági eseményei jelentős változásokat hoztak az energiaellátási szerződések, illetve az ajánlati feltételek terén is. Az árak változékonysága sokkal kockázatosabbá és költségesebbé teszi a korábbi időszakokra jellemző fix árazású szerződéses ajánlatok kiadását, elfogadását.

Mindez várhatóan a villamosenergia-kereskedők kockázatkezelési gyakorlatának jelentős változását eredményezi, egyebek mellett a fizetési feltételek szigorodását, a rugalmassági engedmények visszaszorulását, az átvételi kötelezettségek megjelenését vagy szigorodását a szerződéses feltételekben, valamint jelentősen lerövidülhet az ajánlati kötöttség kereskedők által vállalt időtartama. A felhasználók részéről most különösen fontos lesz az ajánlatok értékelése és az adott helyzetnek megfelelő legjobb ajánlat kiválasztása

- hangsúlyozta a MEKH.

A kereskedőváltás jogszabályban garantált határidőit figyelembe véve a jövő évre vonatkozó villamosenergia-beszerzéseket technikailag december 10-ig van lehetőség biztonságosan lezárni - emelte ki az energiahivatal. Az energiapiaci folyamatok, illetve a világpolitikai helyzet változékony hatásai mellett is a legfontosabb a hazai felhasználók ellátásbiztonsága. A hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az energiaárak alakulását, és naprakész információkkal rendelkezik a hazai villamosenergia-piac állapotáról - közölte a MEKH.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mekh

rezsiárak

villamosenergia

áram

áramszámla