Megütheti a bokáját, aki így jár el: 80 millió forintot hajtana be a NAV

HelloVidék   
  Megosztom
Megütheti a bokáját, aki így jár el: 80 millió forintot hajtana be a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áfabevallásokat ellenőrizve vizsgált egy céget, amely a tevékenységéhez nem kapcsolódó eszközbeszerzést számolt el. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy az elszámolt számítógépek kriptovaluta-bányászatra alkalmasak. A helyszíni ellenőrzés után az adózó önellenőrzéseiben csaknem 80 millió forint fizetendő adót vallott be.

Áfakiutalás előtti jogkövetési vizsgálatot végeztek a NAV munkatársai egy víz-, gáz-, fűtés-és hűtésszerelő társaságnál. A cég bevallásaiban visszaigényelhető adó keletkezett, de nem kérték a kiutalást.

A gépek jellemzői alapján egyértelművé vált, hogy alkalmasak kriptovaluta-bányászatra. A kriptovaluta bányászata nem áfaköteles tevékenység, ezért a szükséges számítógépek beszerzése után sem lehet az áfát levonni.

Az ellenőrzés után az adózó önellenőrizte bevallásait. Több mint 143 millió forinttal növekedtek a kötelezettségei, ez alapján pedig csaknem 80 millió forint fizetendő adója keletkezett.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nav

adózás

áfabevallás

ellenőrzés

eszközbeszerzés