Nem lesz elég hal a karácsonyi halászléhez? Egy biztos, méregdrágán kínálják majd

HelloVidék   
  Megosztom
Nem lesz elég hal a karácsonyi halászléhez? Egy biztos, méregdrágán kínálják majd

A legtöbb haltermelő rendkívül gyenge évre számít idén, az is megeshet, hogy nem jut mindenkinek elég magyar hal karácsonykor- közölte a Tolna megyei hírportál.

November 2-án megkezdték a lehalászást a széptölgyesi halastónál is - számolt be róla a Tolna megyei napilap. Az ágazatvezető szerint kevesebb hal van a tavaikban, mint amire még tavasz elején számítottak.

Fördős József, a Pannónia Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője a lapnak elmondta:

A súlygyarapodás messze elmaradt attól, amit vártunk, darabszámra megfelelő lenne a halállomány, de sajnos az áprilisi hideg időben, majd az ezt követő forró szárazságban nem tudtak megfelelően fejlődni a halak, csak vegetáltak a tóban.

Az már most látszik, hogy országos átlagban is jóval kevesebb a hal mint az elmúlt években. Ebből adódóan a felvásárlók is többet fizetnek a termelőknek mintegy húsz százalékkal. Erre még a kereskedő is ráteszi a maga hasznát, mire a vásárlóhoz jut a hal, már ötven százalékkal is többet kell fizetni érte, mint egy évvel ezelőtt.

A magasabb felvásárlási ár jól jön a termelőknek, hiszen ezen a területen is minden megdrágult. A halastavak fenntartásának két legnagyobb költsége a telepítés és a takarmányozás. Fördős József elmondta a lapnak, a telepítéshez szükséges tenyészhalnak idén is emelkedett az ára, akárcsak a halak neveléséhez szükséges takarmányoké.

A lehalászás is nagyobb költséget jelent, de ez évente csak egyszer van.

A lehalászást követően a halak a telelőbe kerülnek, majd karácsony előtt az üzletekbe. A tavak gazdái egymásra is figyelnek, hiszen az egymás alatt lévő tavaknál a munkálatokat is össze kell hangolni. Széptölgyesen például négy halastó van egymás szomszédságában, az alsó kettőnél kezdték a lehalászást, majd ezt követően eresztik le a tavakból a vizet, csak ezután kezdődhet a munka a másik két tónál.

Másutt sem jobb a helyzet

Sok kisebb-nagyobb egyéb halastó is van Tolna megyében, például Aparhant, Bonyhád, Váralja, Varsád, Szakadát, Attala és Őcsény környékén. A lap által megkérdezett termelők rendkívül gyenge eredményre számítanak. Van, ahol már be is fejeződött a lehalászás, van, ahol még el sem kezdték és olyan is volt, aki már júliusban, kényszer-lehalászás miatt végzettezzel a munkával.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

karácsony

hal

halászat