Újabb pofon a napelemeseknek: csak eddig és így élvezhetik az elszámolás előnyeit

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb pofon a napelemeseknek: csak eddig és így élvezhetik az elszámolás előnyeit

Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy még 2024 előtt telepítenek háztartási méretű kiserőművet, tipikusan háztetőre szerelt napelemes rendszert. Ha valaki egy korábban telepített rendszert bővített, akkor a bővítés dátumától indul az időszak – írja a villanyautosok.hu.


 


 

A Magyar Közlönyben megjelent MEKH-rendelet szerint legtovább, 2033. december 31-ig azok élvezhetik a szaldós elszámolás előnyét, akik a jövő évben helyezik üzembe vagy bővítik a napelemes rendszerüket, és a következő 10 évben nem végeznek újabb bővítést.

Korábban bruttó elszámolásként emlegették a szaldós rendszerből kikerülőkre vonatkozó rendszert, melynek pontos részletei és az alkalmazandó díjai egyelőre nem ismertek. A friss módosítás ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni. Ez elvileg azt jelent, hogy a rendszerhasználati díjat nemcsak a hálózatból kivett, hanem az oda betáplált áram után is meg kell fizetni.

A rendelet egy további módosítása három zónaidőt határoz meg:

  • 6:00–17:00 óráig nappali időszak,
  • 17:00–22:00 óráig csúcsidőszak,
  • 22:00–6:00 óráig pedig völgyidőszak lesz.

Várhatóan ennek megfelelően változhat majd napon belül is az elektromos energiához kapcsolódó rendszerhasználati díj.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

napelem

szaldó

napelemesek

betáplálás

rendszerhasználati díj

mekh