Ajándékmilliókból újíthatod fel a házad 2022-ben: sietni kell, nincs döntés a folytatásról

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Ajándékmilliókból újíthatod fel a házad 2022-ben: sietni kell, nincs döntés a folytatásról

A családok otthonfelújítási programja lassan a végéhez ér. Országosan több tízezer igénylést nyújtottak be, melyből ingatlanjaikat újították fel a családok. Kíváncsiak voltunk arra, az elmúlt években mennyivel emelkedtek az építőanyagok árai, ezért felkerestük az Építő, Fa, és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek szövetségét, valamint pénzintézeteket, hogy megtudjuk, milyen beruházásokat valósítottak meg a támogatásból.

Az Otthonfelújítási programot a magyar kormány 2021 január 1-jén indította el, mely a lakosság számára lehetővé tette, hogy támogatással bel és kültéri felújításokat végezzenek el otthonaikon, valamint napelemrendszereket telepítsenek vagy épp bővítsenek ingatlanjaikon. A 2021 év elején elindított otthonfelújítási programmal nemcsak a felújítási kedv növekedett meg, hanem tovább folytatódott az építőanyagárak emelkedése is.

Felkerestük Pallagi Gyulát, az Építő, Fa, és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek szövetségének elnökét, aki megkeresésünkre elmondta, hogy tudomása szerint év végével megszűnik az otthonfelújítási program maximum 6 millió forintig igényelhető 50%-os támogatása. Amennyiben ez mégis folytatódna, az a lakossági piac élénküléséhez vezetne, ahol jelenleg visszaeséssel számolnak. Azt, hogy ez a hatás milyen mértékű lesz és tudja-e kompenzálni azokat a hatásokat (infláció, energiaár emelkedés, általános bizonytalanság stb.) amelyek ellenkező irányban hatnak, nehéz megmondani. Szerinte a következő 1-2 év nehéz év lesz az építőipar számára.

Egyértelmű, hogy a hazai ingatlanállományra igencsak ráférne a korszerűsítés, ez különösen a jelenlegi energiaárak mellett hamarabb is megtérülne.

- mondta Pallagi Gyula.

Az építőanyagok árát leginkább az energiaárak, a forint árfolyama (elég magas az export aránya) és az alapanyagok (fa, vasáru például) ára emelte, ehhez társult az elmúlt években egy megnövekedett kereslet is. Pallagi Gyula nem gondolja, hogy akár egy hazai recesszió esetén jelentősen csökkennének az alapanyagárak a közeljövőben. A termékek minőségi romlásának híre eljutott hozzá, de nincsenek arra vonatkozó információi, hogyan fordulhat elő, hogy egyes kivitelezők olcsóbb megoldásokhoz nyúlnak annak érdekében, minél inkább beleférjenek a költségvetésbe.

Különösebb probléma mindenhol a fizetések elértéktelenedése, amit ilyen infláció mellett nagyon nehéz a béremelésekkel követnie a munkáltatóknak, ez konfliktusokhoz vezethet. Az elmúlt években viszonylag nagy számú szakképzetlen munkaerőt szívott fel az ágazat, félő hogy nekik különösen bizonytalanná válhat a munkahelyük. De mindezek mellett továbbra is hiány van a szakképzett munkaerőből, mert még mindig kevesen végeznek a szakiskolákban, illetve továbbra is erős a nyugat-európai munkaerőpiac elszívó ereje. A szövetség bízik benne, hogy 1-2 év recesszió, kiigazítás után újra növekedési pályára áll majd az építőipar.

Az otthonfelújítás programmal kapcsolatban felkerestünk két pénzintézetet, hogy megtudjuk milyen beruházásokra nyújtottak be támogatási igényeket és vajon hogyan oldották meg az önerőt azok, akiknek nem állt rendelkezésükre az összeg. Az MKB bank megkeresésünkre válaszlevelében kifejtette, hogy a rendelet széleskörűen szabályozza azon beruházásokat, melyekre a támogatás igénybe vehető, ezen beruházások többségére érkezett igény a lakosság részéről. Az idei évben a jelzáloghitel igénylések kb.

13%-át teszik ki a felújítási célok. Az Otthonfelújítási támogatás 1 millió forinttól 6 millió forintig igényelhető. Előfordulhat olyan eset, hogy az építőanyagok és szolgáltatások emelkedése miatt többletforrás bevonására volt szüksége az ügyfélnek. Ezen többlet forrásokat vagy saját forrásból vagy személyi kölcsön felvételével egészíthették ki az ügyfelek. Mind a Takarékbank, mind az MKB bank részéről elérhető az Otthonfelújítási kölcsönhöz kapcsolódó személyi kölcsön, amelyet igénybe vehetnek az ügyfelek.

Az OTP Bank részéről válaszként megkaptuk, hogy a náluk felvett otthonfelújítási kölcsönöket az ügyfelek legnagyobb arányban energetikai felújításra költötték: tető felújítás/szigetelés, épületszigetelés, napkollektor, fűtési rendszer, külső nyílászárók cseréje. Ezen kívül a főbb kiadási tételek között szerepelt a belső tér felújítása, a térburkolat készítése, valamint a beépíthető bútorok és konyhai gépek is.

Az ügyfelek nagy része a maximálisan igényelhető 6 millió forintot veszi igénybe az otthonfelújítási kölcsön esetén. A kölcsönök iránti kereslet szempontjából a március, április volt a legerősebb hónap. A felújítás szempontjából a tavaszi hónapok erősebbek. Azóta az építési anyagok elérhetőségében és árában, valamint a kivitelezői kapacitásokban bekövetkezett változások miatt mérséklődött az érdeklődés.

Az elmúlt közel 2 évben több tízezer család nyújtotta be igényét a támogatásra és valósította meg felújítási céljait, azonban a program az eredeti tervek szerint 2022. december 31-én befejeződött volna, de a kormány még nem döntötte el, meghosszabbítja-e. Reménységre adhat okot, hogy a 2022. november 16-i kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter feltett kérdésre válaszként elmondta, hogy december elején várhatók új bejelentések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, melyre a keretösszeg 2023-ban is rendelkezésre áll.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

otthonfelújítási támogatás

felújítás

családok otthonteremtési kedvezménye