Hiányzik 4000 tonna hal az országból: horror áron vehetünk pontyot karácsonyra

HelloVidék   
  Megosztom
Hiányzik 4000 tonna hal az országból: horror áron vehetünk pontyot karácsonyra

A halászati ágazat jelenlegi szakemberei, gazdálkodói veszteséges időszakként könyvelik el a 2022-es esztendőt. A mezőgazdasági ágazathoz hasonlóan a történelmi mértékű aszály, a világgazdaságot sújtó energia- és üzemanyagár-emelkedések az akvakultúrát is elérték. Nagy arányú a visszaesés az idei hazai haltermelésben, írja a haon.hu.

Mintegy harminc százalékkal kevesebb hal lesz idén, de a Dunántúl egyes helyein ez az arány akár a negyven százalékot is meghaladhatja. Ennek egyértelmű oka a vízhiány., halastavak, csatornák száradtak ki

- mondta el a Haon érdeklődésére Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője. Mint kifejtette, azon túl, hogy a halastavak megfelelő vízutánpótlása megakadt vagy költségesebbé vált, a kiszáradt vizek madarai – gémek, kormoránok, bakcsók – a halastavak sekély, lápos vizeihez települtek át, ahol óriási károkat okoztak. Mindezek mellett a halászatok összes költsége a többszörösére nőtt, mint például a takarmányárak vagy az energiaköltségek.

Még folynak a lehalászások, de eddig egy halászati társaságtól sem érkezett pozitív visszajelzés – osztotta meg a szakember. Rámutatott arra is, hogy a tiszántúli öntözőcsatornákkal az ország keleti részének halászatai szerencsésebb helyzetben voltak idén, mert ha nem is bőséges mennyiségben, de megoldott volt a vízellátásuk.

Lévai Ferenc kifejtette: a MAHAL legfontosabb feladata az, hogy a magyarországi halpiacon mindig elérhető legyen a szokásos választék a megfelelő mennyiségben és minőségben. Ennek érdekében a szervezet tagjait arra kérik, hogy szorítsák háttérbe az exportot. Ez azonban nem ígérkezik egyszerű feladatnak, lévén, hogy halhiány van egész Európában: Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából keresik a magyar halakat.

Húsz év munkája van veszélyben. Sajnos a halászat teherbíró képessége kisebb, mint a szántóföldeké, mert számunkra nem érhetők el azok a támogatási, biztosítási formák, mint a mezőgazdaság számára

- fűzte hozzá a MAHAL szóvivője.

A megtermelt halat elsősorban belföldön értékesítjük, mivel a hazai ellátás prioritást élvez. Szeretnénk megnyugtatni az olvasókat, hogy az ünnepi halellátást az eddigiekhez hasonlóan a hazai haltermelők továbbra is biztosítani fogják

- hangsúlyozta Horváth Ferenc, a Bocskai Halászat ügyvezető igazgatója. Ezt Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Vezérigazgatója is megerősítette azzal, hogy bár

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hal

halgazdaság

ponty

karácsony

hortobágyi halgazdaság

mahal