Hiányzik 4000 tonna hal az országból: horror áron vehetünk pontyot karácsonyra

HelloVidék   
  Megosztom
Hiányzik 4000 tonna hal az országból: horror áron vehetünk pontyot karácsonyra

A halászati ágazat jelenlegi szakemberei, gazdálkodói veszteséges időszakként könyvelik el a 2022-es esztendőt. A mezőgazdasági ágazathoz hasonlóan a történelmi mértékű aszály, a világgazdaságot sújtó energia- és üzemanyagár-emelkedések az akvakultúrát is elérték. Nagy arányú a visszaesés az idei hazai haltermelésben, írja a haon.hu.

Mintegy harminc százalékkal kevesebb hal lesz idén, de a Dunántúl egyes helyein ez az arány akár a negyven százalékot is meghaladhatja. Ennek egyértelmű oka a vízhiány., halastavak, csatornák száradtak ki

- mondta el a Haon érdeklődésére Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője. Mint kifejtette, azon túl, hogy a halastavak megfelelő vízutánpótlása megakadt vagy költségesebbé vált, a kiszáradt vizek madarai – gémek, kormoránok, bakcsók – a halastavak sekély, lápos vizeihez települtek át, ahol óriási károkat okoztak. Mindezek mellett a halászatok összes költsége a többszörösére nőtt, mint például a takarmányárak vagy az energiaköltségek.

Még folynak a lehalászások, de eddig egy halászati társaságtól sem érkezett pozitív visszajelzés – osztotta meg a szakember. Rámutatott arra is, hogy a tiszántúli öntözőcsatornákkal az ország keleti részének halászatai szerencsésebb helyzetben voltak idén, mert ha nem is bőséges mennyiségben, de megoldott volt a vízellátásuk.

Lévai Ferenc kifejtette: a MAHAL legfontosabb feladata az, hogy a magyarországi halpiacon mindig elérhető legyen a szokásos választék a megfelelő mennyiségben és minőségben. Ennek érdekében a szervezet tagjait arra kérik, hogy szorítsák háttérbe az exportot. Ez azonban nem ígérkezik egyszerű feladatnak, lévén, hogy halhiány van egész Európában: Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából keresik a magyar halakat.

Húsz év munkája van veszélyben. Sajnos a halászat teherbíró képessége kisebb, mint a szántóföldeké, mert számunkra nem érhetők el azok a támogatási, biztosítási formák, mint a mezőgazdaság számára

- fűzte hozzá a MAHAL szóvivője.

A megtermelt halat elsősorban belföldön értékesítjük, mivel a hazai ellátás prioritást élvez. Szeretnénk megnyugtatni az olvasókat, hogy az ünnepi halellátást az eddigiekhez hasonlóan a hazai haltermelők továbbra is biztosítani fogják

- hangsúlyozta Horváth Ferenc, a Bocskai Halászat ügyvezető igazgatója. Ezt Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Vezérigazgatója is megerősítette azzal, hogy bár

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hal

halgazdaság

ponty

karácsony

hortobágyi halgazdaság

mahal