Gyorsan mínuszban találod a bankszámlád, ha nem vigyázol: ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum   
  Megosztom
Gyorsan mínuszban találod a bankszámlád, ha nem vigyázol: ezt jobb, ha tudod

Hihetetlen vonzó kedvezményekkel csábítják a magyarokat a hitelkártyák és sok átmeneti anyagi nehézségekkel küzdő háztartásnak nyújthatnak mankót a folyószámlák is. Az ilyen drága kölcsönökkel azonban érdemes igen óvatosan bánni - figyelmeztetett a Pénzcentrum.

Laikus szemmel a két hiteltípus igen hasonlónak tűnik, ami nem véletlen, hiszen mindkettő fedezetlen, illetve fogyasztási hitel. Ez azt jelenti, hogy olyan kölcsönökről beszélünk, amelyek igényléséhez nincs szükségünk különösebb fedezetre, általában csak egy adott minimumösszegű havi jövedelmet vár el a folyósító pénzintézet - írta a Pénzcentrum.

Mindkét hitel keretjellegű, azaz egy a szerződéskötéskor megállapított összegű hitelkeret áll rendelkezésünkre, amit részben, vagy akár teljes egészében elkölthetünk. Közös még az is, hogy a THM mértéke egyik hitel esetében sem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét. A hasonlóságok pedig itt nagyjából véget is érnek.

A hitelkártya vonzereje a kedvezményekben rejlik

Fontos különbségek is vannak a két termék között, amik miatt céljaiktól függően egy különböző ügyfélkört céloznak. A hitelkártyák legvonzóbb tulajdonsága egyértelműen az, hogy vásárlásaink után jóváírást kapunk (ezzel a kibocsátók nem titkolt célja a kártya rendszeres használatának ösztönzése). Az előre beállított hitelkeretet pedig a bank alapból díjmentesen adja. Ha az ügyfél ügyesen használja és mindig időben visszatölti az elhasznált összeget (erre a legtöbb banknál legalább 1 hónap haladékot adnak) akkor nem számolják fel a kamatokat, csak a kedvezményeket lehet learatni.

Ha megcsúszunk a vele 40 százalék feletti THM-el kell szembenéznünk, ráadásul az aktuálisan a kártyánkhoz kínált kedvezmények egy része is elúszhat.

A folyószámlahitel a bankszámlakeretünk "meghosszabbítása"

Bár sokaknak nem világos a két hiteltípus közötti különbség, a folyószámlahitel fókusza más, mint a hitelkártyáké. Ehhez a hitelhez nem kell sem külön számlát, sem kártyát igényelnünk, a hitelkeret meglévő lakossági számlánkhoz tartozik, tehát leginkább a bankszámlánk kölcsönből való "megtoldásának" tekinthető, ami azt teszi lehetővé, hogy kisebb pénzhiány esetén is használni tudjuk a számlánkat, azután is, hogy kifutottunk az egyenlegünkből.

Teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

hitel

hitelfelvétel