Gyorsan mínuszban találod a bankszámlád, ha nem vigyázol: ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum   
  Megosztom
Gyorsan mínuszban találod a bankszámlád, ha nem vigyázol: ezt jobb, ha tudod

Hihetetlen vonzó kedvezményekkel csábítják a magyarokat a hitelkártyák és sok átmeneti anyagi nehézségekkel küzdő háztartásnak nyújthatnak mankót a folyószámlák is. Az ilyen drága kölcsönökkel azonban érdemes igen óvatosan bánni - figyelmeztetett a Pénzcentrum.

Laikus szemmel a két hiteltípus igen hasonlónak tűnik, ami nem véletlen, hiszen mindkettő fedezetlen, illetve fogyasztási hitel. Ez azt jelenti, hogy olyan kölcsönökről beszélünk, amelyek igényléséhez nincs szükségünk különösebb fedezetre, általában csak egy adott minimumösszegű havi jövedelmet vár el a folyósító pénzintézet - írta a Pénzcentrum.

Mindkét hitel keretjellegű, azaz egy a szerződéskötéskor megállapított összegű hitelkeret áll rendelkezésünkre, amit részben, vagy akár teljes egészében elkölthetünk. Közös még az is, hogy a THM mértéke egyik hitel esetében sem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét. A hasonlóságok pedig itt nagyjából véget is érnek.

A hitelkártya vonzereje a kedvezményekben rejlik

Fontos különbségek is vannak a két termék között, amik miatt céljaiktól függően egy különböző ügyfélkört céloznak. A hitelkártyák legvonzóbb tulajdonsága egyértelműen az, hogy vásárlásaink után jóváírást kapunk (ezzel a kibocsátók nem titkolt célja a kártya rendszeres használatának ösztönzése). Az előre beállított hitelkeretet pedig a bank alapból díjmentesen adja. Ha az ügyfél ügyesen használja és mindig időben visszatölti az elhasznált összeget (erre a legtöbb banknál legalább 1 hónap haladékot adnak) akkor nem számolják fel a kamatokat, csak a kedvezményeket lehet learatni.

Ha megcsúszunk a vele 40 százalék feletti THM-el kell szembenéznünk, ráadásul az aktuálisan a kártyánkhoz kínált kedvezmények egy része is elúszhat.

A folyószámlahitel a bankszámlakeretünk "meghosszabbítása"

Bár sokaknak nem világos a két hiteltípus közötti különbség, a folyószámlahitel fókusza más, mint a hitelkártyáké. Ehhez a hitelhez nem kell sem külön számlát, sem kártyát igényelnünk, a hitelkeret meglévő lakossági számlánkhoz tartozik, tehát leginkább a bankszámlánk kölcsönből való "megtoldásának" tekinthető, ami azt teszi lehetővé, hogy kisebb pénzhiány esetén is használni tudjuk a számlánkat, azután is, hogy kifutottunk az egyenlegünkből.

Teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

hitel

hitelfelvétel