Durva, ami a hazai boltokban történik: jelentősen nőtt a lopások száma, amióta elszálltak az árak

hvg.hu   
  Megosztom
Durva, ami a hazai boltokban történik: jelentősen nőtt a lopások száma, amióta elszálltak az árak

Döbbenetes adatok láttak napvilágot: van olyan áruházlánc, ahol a duplájára nőtt a bolti lopások száma. Kisboltokból több mint 23 százalékkal többen, míg dohányboltokból több, mint 45 százalékkal többen loptak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Magyarországon is egyre magasabb az infláció, és ezzel együtt megnőtt a bolti lopások száma is. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a hvg.hu kérdéseire válaszul elmondta, legtöbbször, összesen 8396 esetben országosan az idei első tíz hónapban a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak, ez 22,52 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban.

Kisboltokból több mint 23 százalékkal többen, összesen 908 esetben, míg dohányboltokból több, mint 45 százalékkal többen (89-szer) loptak a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a benzinkutak shopjaiban elkövetett lopások száma mindössze 2 százalékkal, 414-re emelkedett.

Megyei összehasonlításban toronymagasan Budapesten történt a legtöbb jogsértés (807) idén októberig, a fővárost Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135), majd Pest (130) követi. Győr-Moson-Sopron megyében 116, Bács-Kiskun megyében 82 bolti lopást regisztráltak. Ezzel szemben a legkevesebbszer Vas megyében (16) loptak, de Komárom-Esztergom megyében sem sokkal rosszabb a helyzet, ahol összesen 18 jogsértést regisztráltak.

Milyen termékeket tulajdonítottak el?

Az ORFK adatai alapján - írta a Hvg - elmondható, hogy minden egyes termékkategóriába tartozó terméket többször loptak idén októberig a mobiltelefonok és kiegészítők kivételével, ezen elkövetések száma 30 százalékkal 28-ra csökkent éves összehasonlításban.

Összességében élelmiszert negyedével többen tulajdonítottak el:

A hiper-, és szupermarketekből 24,20 százalékkal többen loptak élelmiszereket, 24,59 százalékkal műszaki cikkeket, míg 18,99 százalékkal ruházati cikkeket, illatszert és vegyi árut. A dohányboltokból kiugróan (120 százalékkal), és a benzinkutak shopjaiban is (43 százalékkal) megnőtt a ruházati cikkek, illatszer és vegyi áru lopások száma. Utóbbi kategória lopása az összes egység esetében 19,37 százalékkal nőtt.

Hasonlóan, műszaki cikkeket is ötödével többször tulajdonítottak el az összes típusú boltból, ezeket is leginkább a hiper- és szupermarketekből és egyéb vagyonőrt foglalkoztató üzletekből vitték.

A leggyakrabban eltulajdonított termékek között előfordulnak a hús és húskészítmények (132), a tisztítószer (50), üdítőital (44), tej-, és tejtermék (42) is. Élelmiszer-alapanyagot 38-szor, míg kenyeret és péksüteményt 34-szer, kávét pedig 30 esetben loptak. A legnépszerűbb termékek mégis az illatszerek (342), a pénz (286), és az édesipari termékek (195) voltak.

Van olyan áruházlánc, ahol a duplájára nőtt a bolti lopások száma

A lap megkérdezte a legnagyobb magyarországi áruházláncokat is, megkeresésekre a Spar, a Tesco és a Lidl válaszolt.

Egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról, a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, a tolvajok már gyakran továbbértékesítési céllal lopnak az üzletekből

– nyilatkozta a hvg.hu-nak Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bolt

spar

tesco

rendőr

lopás

bolti lopás