Nem gondolkodnak előre a gazdák: nagyot bukhatnak, ha ezt nem lépik meg

Agrárszektor   
  Megosztom
Nem gondolkodnak előre a gazdák: nagyot bukhatnak, ha ezt nem lépik meg

Mostanra már mindenkinek világossá válhatott, hogy a szélsőséges időjárási körülmények nem fognak kegyelmezni senkit a jövőben sem. Az agrárium szereplőinek is fel kell készülniük, különösképpen a pusztító szárazságra és a hirtelen lezúduló csapadékokra, így hát egyértelművé vált, hogy az öntözésfejlesztés megkerülhetetlen lett. A lehetőségek adottak, hiszen két nyitott pályázat is van a gazdák számára, ennek ellenére még mindig kevesen merik belevágni a fejszéjüket. De mi lehet akkor a gond? Erre és sok más kérdésre Szigeti Tamás, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség vezetője adta meg a választ az Agrárszektornak. 

Ahogy a portál írja, komoly háttere van annak, amiért Magyarországon egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az öntözésfejlesztésre. Hazánkban jelenleg nem éri el az öntözött területek nagysága a 2%-ot, mindössze 80-100 ezer hektár között mozog országos szinten. Erre szeretett volna az irányító hatóság reagálni, a cél pedig ezeknek a területeknek a megnövelése volt. Szigeti Tamástól megtudtuk, hogy körülbelül 150-180 ezer hektárnyi terület rendelkezik jelenleg vízjogi engedéllyel, de csak az említett 80-100 ezer hektáron folyik tényleges öntözés.

Ideje lenne eloszlatni a kételyeket

Nagyon fontos lenne, hogy összefogjanak a gazdálkodók, és öntözési közösségeket hozzanak létre. Ugyanakkor az a tapasztalatom, hogy itthon az együttműködéseknek nem jó a megítélésük a régi, keményebb rendszerek miatt

- vélekedett a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség vezetője.

Hozzátette, Magyarországon már 144 öntözési közösség van, amik együttesen 50 ezer hektárnyi területet fednek le.

Úgy gondolom, hogy olyan kedvezményeket kaptak ezek a közösségek, melyekhez nem jutottak volna hozzá az egység nélkül. Ha együttműködnek, az mindenkinek jó, hiszen növelik a termésbiztonságot, a versenyképességet és magasabb támogatási intenzitással lehet forráshoz jutni stb. Aki esetleg fél ezektől a „bürokratikus akadályoktól”, azt tudom mondani, hogy nem kell megijedni, lehet haladni, illetve fontos, hogy ha kell, fogjanak össze a versenytársak egy közös cél érdekében

- tette hozzá.

Nem gondolkodnak előre a gazdák

Szigeti Tamás, mint fogalmazott, még mindig azt lehet látni, hogy a termelők nem gondolkodnak előre, és akkor szeretnék oltani a tüzet, mikor már túl késő. Amikor beköszönt az aszály, megrohamozzák a pályázatokhoz értő szakembereket, irodákat, de az érdeklődök körülbelül a 80%-a le is morzsolódik.

Utólag próbálnak meg cselekedni, nem gondolkodnak előre. Az öntözésfejlesztési pályázat is 2015 óta nyitva van, bőven van rá még keret. Előre kellene látni, főleg most, mikor a klimatikus viszonyok egyáltalán nem kedvező irányba tolódnak. Nem túlzás kijelenteni, hogy súlyos aszály és egyenetlen csapadékeloszlás a jövőben is velünk fog maradni. A hirtelen ránk zúduló csapadékkal is törődni kell, be kell tárolni. A 2023-tól induló KAP erre is reagál, a víztározás fontos szempont lesz a pályázatoknál és a támogatásoknál. Azt gondolom, hogy az utolsó órában ugyan, de fejlődik a felsőbb hatalom, hogy reagáljon a klímaváltozásra

- emelte ki.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

gazdaság

gazdák

gazdálkodás