Ez vár a magyar betegekre a patikákban: durva következménye lehet a gyógyszerhiánynak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ez vár a magyar betegekre a patikákban: durva következménye lehet a gyógyszerhiánynak

A koronavírus világjárvány súlyos helyzetet teremtett a gyógyszergyártásban, a hazai gyógyszergyártók, -kereskedők, patikák és nem utolsó sorban a betegek is érzékelhették ennek hatásait. A gyógyszerhiány jelenleg is fennáll, melyet súlyosbíthat az idei évtől drasztikusan elmélyülő energiaválság, a globalizációs folyamatok megrendülése, az alapanyagellátási és logisztikai gondok. A gyógyszerszektor szereplői egy ideje pedzegetik, hogy a gyógyszerhiány hatásait nem sokáig lehet már tompítani, mely nemcsak a gyártást és a kereskedelmet, hanem a lakosságot is negatívan érinti majd. A Pénzcentrumnak most Dr. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke és Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogyan érinti a hazai gyógyszeripart, gyógyszertárakat, illetve a betegeket a gyógyszerhiány.

A MAGYOSZ elnöke, Dr. Greskovits Dávid a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a pandémia nagyon komoly negatív hatással volt a gyógyszergyártásra. "A szigorítások, lezárások közepette kellett a gyártóknak felállítani azt a rendszert, amiben megoldott a logisztika, a termelésszervezés, az alapanyagok, segédanyagok beszerzése, és amely lehetővé teszi a folyamatos gyógyszerellátást" - mondta el. Mindezt akkor is kellett biztosítaniuk a gyártóknak, amikor minden tagállam bezárkózott és a hazai igények kielégítését helyezte előtérbe.

Nehéz időszak volt, de túléltük, a pandémia végével pedig abban reménykedtünk, hogy magunk mögött tudhatjuk ezt az embert próbáló időszakot - erre jött az orosz-ukrán háború és az energiakrízis. Ez jelentősen visszavetett bennünket, termelési költségeink nagymértékben függnek az energiaáraktól. Ezeknek a költségeknek a jelentős része nem megspórolható, hisz a biztonságos gyógyszergyártás feltételeinek biztosításához nem hagyhatóak el

- mondta el Dr. Greskovits Dávid a lapnak, utalva arra is, hogy például a gyógyszergyárakban a légtechnikának 0-24-ben működnie kell. Azt is kifejtette, hogy az energiaárak mellett számos egyéb tényező is közvetlenül sújtja a gyártókat: az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, de ha a tengerentúlra szeretnének hajóval szállítani, akár 700 százalékos emelkedéssel is találkoznak.

Említette a romló forint-euró árfolyamot, valamint a 20%-os inflációt is, melyek kiugró teherként nehezednek a vállalatokra. A legnagyobb probléma a szakértő szerint ezek mellett az ipar speciális helyzete, hiszen a gyógyszerfinanszírozás jelentősen eltér egy átlagos fogyasztási cikk árától, ahol a gyártók, forgalmazok szabadon árazzák készítményeiket. Ennek eredménye, hogy rengeteg olyan gyógyszer van a piacon, melyek az ellátás szempontjából létfontosságúak, de áruk hosszú évek alatt még csökkent is - magyarázta.

Mindezek miatt most nagyon fontos figyelni a gyógyszeriparra, melynek teljesítménye jelentős mértékben kihat a nemzetgazdaság eredményeire is

- mondta el a MAGYOSZ elnöke.

Dr. Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai igazgatója la lapnak elmondta, hogy általánosságban a gyógyszertárak arra vannak berendezkedve, hogy a gyógyszereket folyamatosan el tudják érni a nagykereskedőknél, ezért nem tartanak fenn jelentős raktárkészleteket. Ez az oka annak, hogy ha hiánycikké válik egy gyógyszer, akkor az hamar elfogy a gyógyszertárakból is - magyarázta a szakértő.

A betegek számára bármely gyógyszer hiánya nehézséget okozhat, hiszen nem kaphatja meg azt a készítményt, melyet a terápiájához szükséges. A gyógyszer hatóanyagától és a körülményektől függően a gyógyszerészek több megoldást is tudnak javasolni a betegeknek a probléma megoldására

- mondta a HGYSZ szakmai igazgatója. A szakértő szerint ha a hiány rövid ideig tart és a betegnek még van otthon gyógyszere, akkor lehet, hogy elegendő csak később kiváltania a receptjét. "Ha elérhető helyettesítő készítmény, akkor a gyógyszerész felajánlhatja azt a betegnek. Az esetek döntő többségében a probléma ezzel megoldódik, azaz a beteg hozzájut a szükséges gyógyszerhez. Ha ez sem megoldható, a beteg az orvoshoz is vissza tud menni, hogy egy másik hatóanyagra áttérve folytathassa az előírt terápiát" - magyarázta Dr. Marjai Tamás.

A teljes cikk itt olvasható, a gyógyszerhiány következményei: KATT IDE!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

gyógyszerek

gyógyszerhiány

magyosz

hgysz

dr. greskovits dávid

dr. marjai tamás