Szomorú dolog derült ki a magyarok kedvenc zöldségéről: erről sokaknak fogalma sincs

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Szomorú dolog derült ki a magyarok kedvenc zöldségéről: erről sokaknak fogalma sincs

Globálisan és Magyarországon is kevesebb ipari paradicsom termett 2022-ben, mint az előző évben - ismerteti az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kiadványában.


 


 

Az AKI honlapján közzétett összesítésben a paradicsomfeldolgozók világszövetségének (WPTC) októberi előrevetítését idézve azt írták: globális szinten az ipari paradicsom termése 4,9 százalékkal 37,2 millió tonnára csökkenhet 2022-ben az előző évihez képest. Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal 5,48 millió tonnára, Spanyolországban 10 százalékkal 2,1 millió tonnára, Portugáliában 17 százalékkal 1,3 millió tonnára csökkenhet a termés.

Az Európai Bizottság rövid távú előrevetítése szerint az EU-ban a friss piacra szánt paradicsom termése 2022-ben 3 százalékkal 6,2 millió tonnára mérséklődhet a 2021. évihez képest. Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva ez 5 százalékos visszaesést jelent - tették hozzá.

Az Eurostat adatai szerint az idén az első nyolc hónapban az EU belső piacára Hollandiából 459,7 ezer tonna (mínusz 17 százalék), Spanyolországból 393,1 ezer tonna (plusz 6 százalék) paradicsom érkezett. Az EU frissparadicsom-importját növekvő, exportját csökkenő tendencia jellemzi. Marokkóból 17 százalékkal 331 ezer tonnára nőtt az import 2022 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor az unió harmadik országok felé történő frissparadicsom-kivitele 2 százalékkal lett kevesebb (254,3 ezer tonna), ezen belül az Egyesült Királyságba irányuló export 6 százalékkal 180,7 ezer tonnára mérséklődött.

Magyarországon a KSH adatai szerint tavaly 1940 hektárról 171,7 ezer tonna paradicsomot takarítottak be - ismertetik. A WPTC októberi előrevetítése szerint Magyarországon az ipari paradicsom mennyisége 30 százalékkal 80 ezer tonnára csökkenhet 2022-ben a 2021. évihez képest. Szakértők szerint a friss fogyasztásra szánt paradicsom termelését idén nyáron a forróság, az aszály, a kártevők, továbbá az energia- és az inputanyagárak emelkedése nehezítette - jegyezték meg az AKI összefoglalójában.

Hozzáteszik, hogy a KSH adatai szerint a friss vagy hűtött paradicsom külkereskedelmi forgalmának passzívuma 2022 első nyolc hónapjában 2,95 milliárd forint volt az előző év azonos időszaki 3,97 milliárd forint passzívum után. Az import mennyisége 18 százalékkal 14,2 ezer tonnára csökkent, ezen belül a legtöbb paradicsomot beszállító Spanyolországból 21 százalékkal 4,90 ezer tonnára, Olaszországból 44 százalékkal 333,7 tonnára esett a behozatal, ugyanakkor Törökországból 10 százalékkal 1,711 ezer tonnára nőtt az import. A paradicsom kivitele 10 százalékkal 11,05 ezer tonnára emelkedett, döntően Csehország (4,95 ezer tonna) és Szlovákia (2,98 ezer tonna) felé irányult a megfigyelt időszakban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

paradicsom

mezőgazdaság

aszály