Bezuhant a hazai lakáshitel-piac: most ráfizet, aki ezzel nem számol

Pénzcentrum   
  Megosztom
Bezuhant a hazai lakáshitel-piac: most ráfizet, aki ezzel nem számol

Újabb negatív rekordot jegyezhet a lakáshitelezés új szerződéseinek összege: 2022 októberében már 60 milliárd forintnál is kevesebb lakáscélú hitelt vettek fel a magyarok, ami most már igen jól mutatja, hogy vége a 2019-ben indult hitelbummnak. De jöhet-e egyáltalán visszarendeződés, mi lesz a lakáshitelekkel? Ennek nézett utána a Pénzcentrum.

Ismét brutálisat zuhant a magyarok hitelfelvételi kedve októberben: a lakáscélú hitelek új szerződéseinek összege immár 60 milliárd forint alá csökkent, ami természetesen újabb negatív rekord A tavalyi év azonos hónapjával összehasonlítva pedig 45%-al kevesebb ez a jegyzési érték, ami igen jól mutatja, hogy a magyarok nem csak a nagyon magas kamatoktól ijedtek meg, de egyszerűen rettegnek magától a hitelfelvételtől is. Hogy a hitelfelvételi boom véget ért, mostanra teljesen világos, de mi jöhet ezután? Van-e még visszaút, ha végre csökkenni kezdenek a kamatok? A Pénzcentrum most megnézte a legfrissebb számokat, melyeket a jegybank tett közzé.

Negatív rekord született

2022 októberében 59 és fél milliárd lakáscélú hitelt vettek fel újonnan a magyarok, amely érték negatív rekordnak számít nem csak az idei évben, hanem egészen másfél év óta. A brutális visszaesés magyarázható egyrészt a kamatok folyamatos emelkedésével, de azzal is, hogy a magyarok már nemigen mernek hitelt felvenni a negatív gazdasági hangulatban, a szorongató infláció és a rezsiemelés közepette.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitel

hitel lakáshitel