Bezuhant a hazai lakáshitel-piac: most ráfizet, aki ezzel nem számol

Pénzcentrum   
  Megosztom
Bezuhant a hazai lakáshitel-piac: most ráfizet, aki ezzel nem számol

Újabb negatív rekordot jegyezhet a lakáshitelezés új szerződéseinek összege: 2022 októberében már 60 milliárd forintnál is kevesebb lakáscélú hitelt vettek fel a magyarok, ami most már igen jól mutatja, hogy vége a 2019-ben indult hitelbummnak. De jöhet-e egyáltalán visszarendeződés, mi lesz a lakáshitelekkel? Ennek nézett utána a Pénzcentrum.

Ismét brutálisat zuhant a magyarok hitelfelvételi kedve októberben: a lakáscélú hitelek új szerződéseinek összege immár 60 milliárd forint alá csökkent, ami természetesen újabb negatív rekord A tavalyi év azonos hónapjával összehasonlítva pedig 45%-al kevesebb ez a jegyzési érték, ami igen jól mutatja, hogy a magyarok nem csak a nagyon magas kamatoktól ijedtek meg, de egyszerűen rettegnek magától a hitelfelvételtől is. Hogy a hitelfelvételi boom véget ért, mostanra teljesen világos, de mi jöhet ezután? Van-e még visszaút, ha végre csökkenni kezdenek a kamatok? A Pénzcentrum most megnézte a legfrissebb számokat, melyeket a jegybank tett közzé.

Negatív rekord született

2022 októberében 59 és fél milliárd lakáscélú hitelt vettek fel újonnan a magyarok, amely érték negatív rekordnak számít nem csak az idei évben, hanem egészen másfél év óta. A brutális visszaesés magyarázható egyrészt a kamatok folyamatos emelkedésével, de azzal is, hogy a magyarok már nemigen mernek hitelt felvenni a negatív gazdasági hangulatban, a szorongató infláció és a rezsiemelés közepette.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitel

hitel lakáshitel