Ennyi volt, vége? Tényleg leáldozhat a húsfogyasztásnak Magyarországon?

Agrárszektor   
  Megosztom
Ennyi volt, vége? Tényleg leáldozhat a húsfogyasztásnak Magyarországon?

Viszontagságos időszakot tudhatnak maguk mögött a magyar állattartók, hiszen nemcsak a takarmány- és energiaköltségek drasztikus emelkedése sújtotta őket, de a rendkívüli, aszályos nyár és az országban jelen lévő állatbetegségek is jelentős nehézségeket okoztak az ágazat szereplőinek, számol be az Agrárszektor. A Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián a meghívott szakértők arról beszélgettek, hogy mit tehetnek a magyar állattartók ebben a helyzetben, fenntartható-e a hazai, illetve az uniós állattenyésztés, illetve milyen beruházásokat érdemes/kell végrehajtani az életképesség megőrzéséhez.

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Miért van az, hogy ha bármiféle válság jön, az mindig érzékenyen érinti az állattenyésztést? - tette fel a kérdést Fórián Zoltán, az Agrár Kompetencia Központ Erste Bank Zrt. vezető agrárszakértője a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A szakember beszélt arról, hogy az utóbbi időben Nyugat-Európában meglehetősen állattenyésztés-ellenes hangulat alakult ki, és például Németországban az úgynevezett jövőbiztos állattenyésztésre való átállás, az valójában az állattenyésztés leépítésére irányul. Ez azonban Magyarország számára komoly esély lehet a jövőre nézve, hogyha ezek a nyugat-európai tendenciák olyan mértékű hiányhoz vezetnek, amelyből kifolyólag hazánk erősítheti a nyugati kivitelét. Fórián Zoltán beszélt arról is, hogy az előrejelzések szerint 2040-re a hagyományos hús előállítása, ami az állati eredetű termékek fogyasztásának 98%-át képzi, drasztikus átalakuláson fog átmenni, megosztó piaci szegmenssé fog válni.

Egy friss kutatás szerint a fejlett országoknak záros határidőn belül 75%-kal kellene csökkentenie a húsfogyasztását ahhoz, hogy az állattenyésztés fenntartható legyen. Ezzel azonban az a baj, hogy statikusan közelíti meg az állattenyésztést, és nem veszi figyelembe a technológia fejlődését, amelynek révén az állattenyésztés már csökkenteni tudja a károsanyag-kibocsátásait

- tette hozzá Fórián Zoltán.

A cikk folytatása ITT olvasható az Agrárszektoron.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

portfolio agrárszektor 2022 konferencia

állattartás

állattenyésztők