Durván elszállt a karácsonyi fogások ára: ennyibe fáj 2022-ben a menü

Pénzcentrum   
  Megosztom
Durván elszállt a karácsonyi fogások ára: ennyibe fáj 2022-ben a menü

Két évtizede nem látott információ keseríti a magyarok élet és az iszonyatos drágulás bizony a legnépszerűbb karácsonyi menük nélkülözhetetlen hozzávalóit sem kerülte el. A Pénzcentrum számításai szerint egy mindössze az öt legfontosabb karácsonyi alapanyagból álló vásárlói kosár 34 százalékot drágult egyetlen év alatt. Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során. A Pénzcentrum megnézte, hogy a ponty, a töltött káposztába való hús, vagy a bejglibe való mák és dió pontosan mennyit is drágultak az elmúlt évben.


 


 

A pandémia alatt felpörgő, majd a hazánk szomszédjában kirobbant háborút követően durván elharapódzó folyamatos áremelkedést mára nincs magyar, aki ne érezné a saját pénztárcáján. Az általános drágulás pedig csak a jéghegy csúcsa. Számos termék ugyanis - és ez fokozottan igaz az élelmiszerekre - jóval nagyobb mértékben drágultak, mint ahogy az a nagyobb termékcsoportokat vizsgáló statisztikákból kiolvasható. Nyilván nem véletlen az sem, hogy egy friss felmérésben a megkérdezettek kétharmada 31 százaléknál is magasabbra lőtte a "valós" inflációt, számos termékkör esetében pedig igazuk is van - írta mai cikkében a Pénzcentrum.

A helyzet az élelmiszerek esetében az egyik legdrámaibb, amik körében a hivatalos KSH-s adatok szerint átlagosan 43,8 százalékos volt az éves drágulás, de a csúcsdráguló kaják ára ennek esetenként közel kétszeresével emelkedett. Az árhorror természetesen a karácsony elengedhetetlen kellékeit sem kerülte el. A Pénzcentrum korábban meg is írta, hogy a legnépszerűbb édességek mennyivel drágultak tavaly óta, most pedig a magyarok kedvenc ünnepi ételeinek alapanyagait vettük sorra.

Nyakunkon a szenteste, ezért éppen ideje beszerezni a karácsonyi fogások hozzávalóit, az élelmiszerüzletekbe lépve azonban sok magyar arcára ezek árát meglátva is kiül az elmúlt hónapokban szinte megszokottá vált sokk. Nem kell Excel-táblát vezetni ugyanis, hogy feltűnjön, az összes elengedhetetlen ünnepi összetevő ára szépen elszállt tavaly óta. Mindjárt mutatjuk, hogy pontosan mennyivel is

Luxus lett egy szerényebb ünnepi menü is

A Pénzcentrum összeválogatott egy egyszerű karácsonyi menü (leves, főétel és desszert) 5 elengedhetetlen hozzávalóját és megnézte, mennyit drágultak ezek szűk 3 év alatt, illetve a tavaly évhez képest.

A leglátványosabb mértékeben a dió, a mák és a ponty drágult meg az elmúlt évben. Előbbi kettő, a magyarok kedvenc karácsonyi édességéhez elengedhetetlen hozzávaló kilója idén novemberben 1150, illetve 940 forinttal volt drágább, mint tavaly, de az ünnepi halászlé leggyakoribb áldozatának ára pedig 1190 forinttal emelkedett egyetlen év alatt. A mákinfláció 37 százalékos, a dió esetében a drágulás mértéke 14,6 százalékos, míg a ponty esetében 46 százalékos volt a tavalyi évhez képest. Százalékosan azonban még ezeknél is nagyobb mértékben (51 százalékkal) emelkedett fejeskáposzta ára és bár a többi vizsgált termékhez képest kevésbé, mégis nagymértékben drágult a sertéshús is (11,9%)

- olvasható a lap összesítésében.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

karácsonyi menü

drágulás

infláció