Az Aldi, Lidl, Spar is érintett: rengeteg akciós termék sorsa forog kockán

24.hu   
  Megosztom
Az Aldi, Lidl, Spar is érintett: rengeteg akciós termék sorsa forog kockán

A hazai szupermarketek kötelesek 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárata előtt az élelmiszerárut felajánlani az ÉMK-nak, amely a törvény alapján országosan koordinálja az élelmiszermentést, és élelmiszer-újraelosztást is végez. De hogyan működik valójában az állami élelmiszermentés? Egy év alatt három vezetőt cseréltek, de egyelőre nincs együttműködés a külföldi üzletláncokkal - írta a 24.hu.

A jogszabály hatálya az Aldira, az Auchanra, a Lidlre, a Penny Marketre, a Sparra és a Tescóra terjed ki, azokra az üzletláncokra, amelyeknek az éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot - írta a 24.hu. A hazai tulajdonú, franchise rendszerben működő CBA-ra nem vonatkoznak az előírt kötelezettségek, amelyek közül a legfontosabb, hogy

amely a törvény alapján országosan koordinálja az élelmiszermentést, és élelmiszer-újraelosztást is végez.

Ugyanakkor nem ürülnek ki az üzletek polcai az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvény miatt – erről írt a kormánypárti Magyar Nemzet még februárban, két hónappal azután, hogy elfogadta az Országgyűlés a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Nagy István agrárminiszter által jegyzett javaslatot. És noha a hvg.hu júniusi cikkéből az derül ki, hogy a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncok már a nyáron leadták élelmiszermentési terveiket, a mai napig semmilyen együttműködés sincs köztük és a januárban alapított, állami tulajdonú Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) között – tudta meg a 24.hu.

Pedig az állami cégnek

A lap próbált utánajárni a témának, az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. működéséről és a kereskedelmi láncokkal történő együttműködésről kérdéseket tettek fel az Agrárminisztériumnak, az állami cég felügyeleti szervének, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) és természetesen az ÉMK-nak is. A minisztérium nem reagált, a Nébih pedig az ÉMK-hoz irányította őket. Az állami cégtől három hét alatt sem érkezett válasz. Azt lapnak viszont több iparági szereplő is megerősítette, hogy egyelőre semmilyen együttműködés nincsen az ÉMK és a kiskereskedelmi láncok között.

A lap megkereste az érintett élelmiszerláncokat is, válaszaikból is az olvasható ki, hogy

bár egy részük kikerülte ezt a kérdést. Reakciójukból az is kiderült, hogy a legtöbb kiskereskedelmi üzletlánc évek óta végez élelmiszermentést.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

élemiszermentés

gazdaság

bolt

szupermarket