Drága hobbi a vadászat: mutatjuk, milyen költségekre számíthat idén, aki kipróbálná

HelloVidék   
  Megosztom
Drága hobbi a vadászat: mutatjuk, milyen költségekre számíthat idén, aki kipróbálná

A vadgazdálkodás szerves része a vadászat, a hobbivadászaton túl nagyon fontos szerepet töltenek be a vadászok a szektor egyensúlyának a fenntartásában, a dúvadak okozta mezőgazdasági kárenyhítésben is, de feladatuk az inváziós állatfajok terjeszkedésének a megakadályozása, ahogy a járványok megfékezése is. Na de mennyibe kerül 2023-ban a vadászat? Ennek jártunk utána.

A korszerű és hatékony vadgazdálkodás fenntartható szinten szabályozza a vadállományt, valamint lehetővé teszi a vadászatot, mindezzel megakadályozza a jelentős mezőgazdasági és erdészeti vadkárokat, az inváziós állatfajok terjeszkedését, továbbá megfékezi az állatok között terjedő járványokat, az orvvadászatot és az illegális állatkereskedelmet. Ráadásul a vadászathoz kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások fontos turisztikai bevételeket generálnak Magyarországon.

Egy vadásztársaság célja a vadgazdálkodási tevékenység teljes körű folytatása, a vadon élő állatok tervszerű vadgazdálkodás keretein belüli kilövése, a vadhús értékesítése, valamint egyéb vadászati szolgáltatások nyújtása.

Vadgazdálkodásnak minősül a vadállomány és az élőhelyek védelme, a vadállomány szabályozásával kapcsolatos tevékenységek is. Ezen túl a gazdálkodói érdek, valamint a vadászterületen folytatott gazdálkodási tevékenységek közötti összhang megteremtése, továbbá a védett természeti területen a természetvédelmi célok megvalósítása és a vadaszati jog szakszerű gyakorlása is.

A vadgazdálkodás kapcsán kevés szó esik annak nemzetgazdasági jelentőségéről, ugyanakkor a “Vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról” szóló LV/1996. (VI.16.) törvény által létrehozott Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) vadászati szezononként vezet kimutatásokat az ágazat bevételeiről és költségeiről. A több mint 1400 vadgazdálkodási egység keretében tevékenykedő vadásztársaságoknak a vadásztatás mellett számos más bevételi forrása van, így például a vadhús vagy az élő vad értékesítése, a vadászati turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások (például szálláshely-szolgáltatás) és kisebb mértékben az állami támogatások.

Na de mennyibe kerül a vadászat?

Megújult a vadászati árjegyzék, mely a 2022. március 1-i vadászévtől érvényes árakat tartalmazza. A földrajzilag változatos és vadban gazdag területeken egyéni és társas vadászatokra egyaránt kínálnak lehetőséget. Lássuk milyen árakra számíthatunk a szezonban. Ehhez most az Ipoly Erdő Zrt. árlistáját vettük alapul.

Bérvadászati árjegyzék (érvényes: 2022.03.01-től visszavonásig):

Általános feltételek:

A bérvadászaton csak érvényes magyarországi vadászati okmányokkal és fegyvertartási engedéllyel rendelkező vadász vehet részt. Bármely vadászaton (vadkan kivételével) a trófea valós mérete 15 %-al eltérhet a szerződésben meghatározott, illetve a kísérő által becsült mérettől. A vadászvendégnek ezen eltérésen belül ki kell fizetnie a vad árjegyzék szerinti díját. Vadkan esetén mindig a tényleges méret a fizetés alapja. Hibázást akkor kell fizetnie, ha a vadászvendég a hibázás után sem ejtett el ugyanolyan fajtájú és ivarú vadat a vadászat során.

A vadászkísérés díja:

  • munkanapokon: 8 000 Ft/nap/fő
  • munkaszüneti napokon: 10 000 Ft/nap/fő

Gímszarvas

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Sebzés: a becsült trófeasúly 50%-a

Hibázás: 20 000 Ft/db

Trófeasúly: 24 órával a kifőzés után nagykoponyával mért súly

Trófeabírálati díj: 10 000 Ft/db

Őz

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Sebzés: a becsült trófeasúly 50%-a

Hibázás: 8000 Ft/db

Trófeasúly: 24 órával a kifőzés után kiskoponyával mért súly (nagykoponyás súlyból 90 g levonás)

Trófeabírálati díj: 10 000 Ft/db

Muflon

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Sebzés: a becsült csigahossz 50%-a

Hibázás: 8000 Ft/db

Csigahossz: bírálati szabályok szerint a két csiga átlaghossza

Trófeabírálati díj: 10 000 Ft/db

Vaddisznó állományt csökkentő elejtés

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Koca, süldő, malac:

Koca és 50 kg-nál nagyobb súlyú, 12,00 cm alatti kan: 65 000 Ft

Süldő (20-49 kg súlyig): 40 000 Ft

Malac (19 kg súlyig): 25 000 Ft

Kan sebzés: 40 000 Ft/db

Koca, süldő, malac sebzés: az elejtési díj 50%-a

Agyarhossz megállapítása: a nagyagyarok külső köríven mért hosszának átlaga mm pontossággal

16 cm fölötti kan trófeabírálati díja: 10 000 Ft/db

Társas nagyvad elejtés

Napi részvételi díj:

  • 9 fő vadász részvételéig: 400 000 Ft/csoport/nap
  • 10 fő vadász és felette: 45 000 Ft/fő/nap

Napi részvételi díj a teríték függvényében:

Forrás:
Forrás: ipolyerdo.hu

Elejtési díjak: terelővadászat esetén a muflon és gím tarvad egyéni árjegyzék alapján, a vaddisznó az alábbiak szerint:

Forrás:
Forrás: ipolyerdo.hu

Koca (50 kg-tól) - 65 000 Ft

Süldő (20-50 kg) - 40 000 Ft

Malac (20 kg alatt) - 15 000 Ft

A részvételi díj teríték függvényében való változása:

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vadászat

vadászati árak

vadászati árjegyzék

árjegyzék

árak