Drága hobbi a vadászat: mutatjuk, milyen költségekre számíthat idén, aki kipróbálná

HelloVidék   
  Megosztom
Drága hobbi a vadászat: mutatjuk, milyen költségekre számíthat idén, aki kipróbálná

A vadgazdálkodás szerves része a vadászat, a hobbivadászaton túl nagyon fontos szerepet töltenek be a vadászok a szektor egyensúlyának a fenntartásában, a dúvadak okozta mezőgazdasági kárenyhítésben is, de feladatuk az inváziós állatfajok terjeszkedésének a megakadályozása, ahogy a járványok megfékezése is. Na de mennyibe kerül 2023-ban a vadászat? Ennek jártunk utána.

A korszerű és hatékony vadgazdálkodás fenntartható szinten szabályozza a vadállományt, valamint lehetővé teszi a vadászatot, mindezzel megakadályozza a jelentős mezőgazdasági és erdészeti vadkárokat, az inváziós állatfajok terjeszkedését, továbbá megfékezi az állatok között terjedő járványokat, az orvvadászatot és az illegális állatkereskedelmet. Ráadásul a vadászathoz kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások fontos turisztikai bevételeket generálnak Magyarországon.

Egy vadásztársaság célja a vadgazdálkodási tevékenység teljes körű folytatása, a vadon élő állatok tervszerű vadgazdálkodás keretein belüli kilövése, a vadhús értékesítése, valamint egyéb vadászati szolgáltatások nyújtása.

Vadgazdálkodásnak minősül a vadállomány és az élőhelyek védelme, a vadállomány szabályozásával kapcsolatos tevékenységek is. Ezen túl a gazdálkodói érdek, valamint a vadászterületen folytatott gazdálkodási tevékenységek közötti összhang megteremtése, továbbá a védett természeti területen a természetvédelmi célok megvalósítása és a vadaszati jog szakszerű gyakorlása is.

A vadgazdálkodás kapcsán kevés szó esik annak nemzetgazdasági jelentőségéről, ugyanakkor a “Vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról” szóló LV/1996. (VI.16.) törvény által létrehozott Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) vadászati szezononként vezet kimutatásokat az ágazat bevételeiről és költségeiről. A több mint 1400 vadgazdálkodási egység keretében tevékenykedő vadásztársaságoknak a vadásztatás mellett számos más bevételi forrása van, így például a vadhús vagy az élő vad értékesítése, a vadászati turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások (például szálláshely-szolgáltatás) és kisebb mértékben az állami támogatások.

Na de mennyibe kerül a vadászat?

Megújult a vadászati árjegyzék, mely a 2022. március 1-i vadászévtől érvényes árakat tartalmazza. A földrajzilag változatos és vadban gazdag területeken egyéni és társas vadászatokra egyaránt kínálnak lehetőséget. Lássuk milyen árakra számíthatunk a szezonban. Ehhez most az Ipoly Erdő Zrt. árlistáját vettük alapul.

Bérvadászati árjegyzék (érvényes: 2022.03.01-től visszavonásig):

Általános feltételek:

A bérvadászaton csak érvényes magyarországi vadászati okmányokkal és fegyvertartási engedéllyel rendelkező vadász vehet részt. Bármely vadászaton (vadkan kivételével) a trófea valós mérete 15 %-al eltérhet a szerződésben meghatározott, illetve a kísérő által becsült mérettől. A vadászvendégnek ezen eltérésen belül ki kell fizetnie a vad árjegyzék szerinti díját. Vadkan esetén mindig a tényleges méret a fizetés alapja. Hibázást akkor kell fizetnie, ha a vadászvendég a hibázás után sem ejtett el ugyanolyan fajtájú és ivarú vadat a vadászat során.

A vadászkísérés díja:

  • munkanapokon: 8 000 Ft/nap/fő
  • munkaszüneti napokon: 10 000 Ft/nap/fő

Gímszarvas

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Sebzés: a becsült trófeasúly 50%-a

Hibázás: 20 000 Ft/db

Trófeasúly: 24 órával a kifőzés után nagykoponyával mért súly

Trófeabírálati díj: 10 000 Ft/db

Őz

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Sebzés: a becsült trófeasúly 50%-a

Hibázás: 8000 Ft/db

Trófeasúly: 24 órával a kifőzés után kiskoponyával mért súly (nagykoponyás súlyból 90 g levonás)

Trófeabírálati díj: 10 000 Ft/db

Muflon

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Sebzés: a becsült csigahossz 50%-a

Hibázás: 8000 Ft/db

Csigahossz: bírálati szabályok szerint a két csiga átlaghossza

Trófeabírálati díj: 10 000 Ft/db

Vaddisznó állományt csökkentő elejtés

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Koca, süldő, malac:

Koca és 50 kg-nál nagyobb súlyú, 12,00 cm alatti kan: 65 000 Ft

Süldő (20-49 kg súlyig): 40 000 Ft

Malac (19 kg súlyig): 25 000 Ft

Kan sebzés: 40 000 Ft/db

Koca, süldő, malac sebzés: az elejtési díj 50%-a

Agyarhossz megállapítása: a nagyagyarok külső köríven mért hosszának átlaga mm pontossággal

16 cm fölötti kan trófeabírálati díja: 10 000 Ft/db

Társas nagyvad elejtés

Napi részvételi díj:

  • 9 fő vadász részvételéig: 400 000 Ft/csoport/nap
  • 10 fő vadász és felette: 45 000 Ft/fő/nap

Napi részvételi díj a teríték függvényében:

Forrás:
Forrás: ipolyerdo.hu

Elejtési díjak: terelővadászat esetén a muflon és gím tarvad egyéni árjegyzék alapján, a vaddisznó az alábbiak szerint:

Forrás:
Forrás: ipolyerdo.hu

Koca (50 kg-tól) - 65 000 Ft

Süldő (20-50 kg) - 40 000 Ft

Malac (20 kg alatt) - 15 000 Ft

A részvételi díj teríték függvényében való változása:

Forrás: ipolyerdo.hu
Forrás: ipolyerdo.hu

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vadászat

vadászati árak

vadászati árjegyzék

árjegyzék

árak