Tényleg el kell menni a plafonig? Mégis, mi vet véget az őrült élelmiszer-drágulásnak?

HelloVidék   
  Megosztom
Tényleg el kell menni a plafonig? Mégis, mi vet véget az őrült élelmiszer-drágulásnak?

Az élelmiszerdrágulás, az időről időre adódó ellátási zavarok és az aszályról szóló cikkek mára azok figyelmét is megragadták, akik máskülönben nem fordítanak figyelmet az agrofood szektorra. Mindezek azonban csupán a felszínt ragadják meg. A jelenségek hátterében olyan mélyreható folyamatok zajlanak, amelyek a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás alapvető viszonyait rendezik át. Ezek a változások némely esetben ideiglenesnek, máskor tartósnak bizonyulnak. Az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjében rendszeresesen beszélgetnek szakértőkkel, fontos gazdasági szereplőkkel arról: mire készülhetnek a gazdák, mi várható egyes ágazatokban és mit tapasztalhatnak, mire számíthatnak a vásárlók a boltokban.

Az idei évben minden boltbajáró vásárlónak feltűnt, hogy az élelmiszertermelésben valami nagyon megváltozott a korábbiakhoz képest. Az élelmiszerellátás- és termelés kérdése újra foglalkoztatni kezdte a hétköznapi embereket is. Korábban évtizedeken keresztül magától értetődőnek tűnt, hogy mindig van elérhető áru, minőségi élelmiszerkínálat a boltokban. Természetesen katasztrofális élelmiszerhelyzetről nem beszélhetünk ma sem Európában, de az árakat tekintve látszik, hogy a bevásárlás mára korántsem olyan kényelmes, mint volt.

A jelenség hátterében olyan mélyreható folyamatok zajlanak, amelyek a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás alapvető viszonyait rendezik át. A jövő nagyon komoly kihívásokat tartogat, amelyben csak a jól alkalmazkodó ágazati szereplők lehetnek sikeresek. A globális folyamatok, az energiaválság, a megváltozott kamatkörnyezet okozta finanszírozási problémák mellett mind szembetűnőbb a klímaváltozás hatása, ez utóbbi pedig könnyen lehet, hogy az egész évszázad meghatározó kihívása lesz.

A decemberi podcast epizódban többek közt arról is szó volt, hogy az akadályok megugrása nem könnyű: félő, hogy végül nem is fog sikerülni minden ágazati szereplőnek. Hollósi Dávid, az MKB Bank és a TakarékBank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója szerint a mezőgazdasági szakemberek készen állnak arra, hogy megugorják, megoldják ezt a kialakult helyzetet.

Mint mondta, a kiskereskedelemben észleltek egy 4-5 százalékos visszaesést, de hozzátette, úgy véli, hogy a fogyasztók továbbra is meg fogják vásárolni a termékeket. Előrejelzésként azt vázolta, hogy az látják, éves szinten 25 százalékkal csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom. Kifejtette azt is, hogy ez nem változtat azon a tényen, hogy a fogyasztók a fizetésük 25-30 százalékát továbbra is élelmiszerre fogják költeni.

Az agrofood szektorra most érvényes az a mondás, hogy, amiben nem halunk bele, abba megerősödünk

- mondta Hollósi Dávid.

nehéz lesz a kereskedelemnek. Egyrészt tovább folytatódik a drágulás a következő hónapokban, ami visszaveti a fogyasztást, másrészt a volumenek azért is csökkenhetnek, mert a tavalyi év első félében magas volt a bázis. Javulásra csak az idei év második felében számítok

- zárta szavait.

Mi állíthatja meg az áremelkedést?

Ahogy arról a lap beszámolt, a 2022 novemberi adatok szerint a Központi Statisztikai Hivatal metodológiája alapján 44 százalékkal, a Magyar Nemzeti Bank számolása alapján pedig 49 százalékkal kell többet fizetni az élelmiszerekért, mint 12 hónappal ezelőtt. Éppen ezért egy teljes adást szenteltek annak, hogy a témával kapcsolatban olyan csúcsvezetőkkel beszélgessenek, mint Éder Tamást, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnökét, Szabó Ákost, a baromfióriás Tranzit Csoport vezérigazgatóját, valamint Makai Szabolcsot, az egyik legnagyobb magyar agrárpiaci cég, a Talentis Agro vezérigazgatója. A vezetőket a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián faggatták: mire számíthatunk még a következő időszakban.

Éder Tamás elmondta, sokféle prognózisok vannak, de a legmegbízhatóbbak azt jelzik, hogy még néhány hónapban számolnunk kell azzal, hogy tovább növekedik az élelmiszerár-infláció. Ezt követően, a plató után, várhatjuk a csökkenést 2023 év végééig. Ennek feltétele persze, hogy az orosz-ukrán háború eszkalálódik, illetve a másik feltétel, hogy relatív normális időjárás lesz a régiónkban.

Szabó Ákost, a Tranzit Csoport vezérigazgatója szerint ennyi problémával még nem találkozott az ágazat, mint 2022-ben. Az alapanyagáremelkedés, az energiaárak növekedése, az aszály, az árfolyamok alakulása mind hozzájárult a problémák kialakulásához. A baromfiágazatban a takarmánydrágulás, vagyis ennek előidézője az aszály okozta a legnagyobb problémát és ez okozta az áremelkedést. Mint mondta, úgy érzi a nehezén már túlvannak, de persze előfordulhat olyan szerencsétlen helyzet is, hogy a költségek tovább nőnek, de az árakat már nem tudják hova emelni, hiszen a kereslet csökkenni fog. Ez fogja drasztikusan lelassítani vagy akár megállítani a drágulást.

Makai Szabolcsot, az egyik legnagyobb magyar agrárpiaci cég, a Talentis Agro vezérigazgatóját is elmondta véleményét a témával kapcsolatban. Mint mondta, nem gondolták volna, hogy a szarvasmarha ágazat lesz a cég vezérágazata és nem a növénytermesztés. Friss adataik szerint, esetükben a tejelő szarvasmarha szárnyalt és a növénytermesztés pedig nem hozta a várt számításokat. 2023-ra jobb évre számítanak, a bizonytalansági tényezők mellett is. Hozzátette, egy hét éves terv szerint haladnak, így ennek mentén fejlesztések is várhatók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

portfolio

portfolio podcast

agrárium

mezőgazdaság

bevásárlás

vásárlás

fogyasztók

portfolio agrárszektor 2022 konferencia