Döntöttek az egyetemek: maguk fizetik az ösztöndíjat, ha elveszik hallgatóiktól ezt a lehetőséget

HelloVidék   
  Megosztom
Döntöttek az egyetemek: maguk fizetik az ösztöndíjat, ha elveszik hallgatóiktól ezt a lehetőséget

Két alapítványi egyetem hivatalosan is megerősítette, a hallgatói mobilitást akkor is a jelenlegi szinten tartanák fenn, ha az erasmusos programokban már nem vehetnének részt a hallgatóik.


 


 

Mint ismert, nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy ilyen alapítványok tartják fenn őket, írja a 24.hu.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem arról határozott, hogy amennyiben ezek a források a jövőben nem állnak rendelkezésre a megszokott módon, úgy saját forrásból és hatáskörben dolgozza ki a MATE nemzetközi mobilitási programját, írja közleményében az intézmény. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora azt írta,

a MATE hallgatóinak mobilitáshoz fűződő joga Egyetemünk számára szent és sérthetetlen, amennyiben az ehhez szükséges források a jövőben nem a megszokott módon fognak érkezni Egyetemünkhöz, akkor sem érheti hátrány azokat a hallgatókat, akik minket választottak, vagy azokat a diákokat, akik épp most szeretnének hallgatóinkká válni. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem széles nemzetközi kapcsolatrendszerére, ismertségére, elismertségére és forrásaira alapozva megkezdte azon akciótervének előkészítését, hogy az esetlegesen elmaradó Erasmus+ program helyett saját, széleskörű nemzetközi mobilitási programot dolgozzon ki.

Az egyetemen jelenleg is közel 600 hallgató és oktató vesz részt külföldi részképzésen, illetve szakmai gyakorlaton. Az intézményben 100-nál több országból, 2400 külföldi hallgató folytatja felsőfokú tanulmányait.

Szegeden is meglépik

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke a Szeged.hu-nak azt mondta, amennyiben a hallgatói mobilitás szempontjából fontos Erasmus+ források hozzáférhetetlenné válnának, akkor az egyetem saját forrásból biztosítani fogja, hogy a hallgatói mobilitás legalább a jelenlegi szinten fennmaradhasson.

Amennyiben megvonják a szegedi egyetem diákjaitól azt a lehetőséget, hogy pályázhassanak Erasmus+ oktatási csereprogramra, és ezzel elessenek attól, hogy külföldi egyetemeken tanulhassanak, akkor a egyetem saját forrásból biztosítani fogja az ehhez szükséges összeget a hallgatóinak

- nyilatkozta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke a Szeged.hu-nak.

A szegedi egyetem kurátorai már egyeztettek az ügyben, és teljes volt köztük a nézetazonosság, ugyanis az elnök szerint „a hallgatói mobilitás kérdése a szegedi egyetemnél hozzátartozik a képzéshez”. A kuratóriumi tagok között található Lantos Csaba energetikai miniszter és Trócsányi László korábbi igazságügyminiszter, az Európai Parlament jelenlegi fideszes képviselője is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egyetemek

erasmus

szeged

szte

mate

erasmus

erasmus+