Összeroppanhat az egészségügyi ellátás: összefogtak a magánorvosok a kormány tervezete ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Összeroppanhat az egészségügyi ellátás: összefogtak a magánorvosok a kormány tervezete ellen

Az egészségügyi átalakítás sarkalatos pontja a magánorvosok állami ellátásba terelése. Bár az ügyben végleges döntés még nem született, az intézkedés ellen közel ezren már felemelték a hangjukat.

Néhány nap alatt több száz orvos csatlakozott a Magánorvosok az egészségügyért Facebook-csoporthoz, mert elfogadhatatlannak tartják a kormány azon rendelettervezetét, amely a magánellátásban dolgozók állami ellátásra kötelezését írja elő, tájékoztat az Index.

Noha Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón egyértelműen kijelentette, hogy végleges döntés még nincs, és az eredeti koncepciót még megfontolják, az érintettek szerint fontos, hogy a kormány az intézkedés lehetséges negatív következményeivel is tisztában legyen.

Fried Zoltán, a Magánorvosok az egészségügyért csoport képviselője a Népszava megkeresésére elmondta:

ha a kormány alkalmazza a tervezett szabályt, úgy a most még magánszférában gyógyítók jelentős része abbahagyja, és külföldön folytatja, esetleg a nyugdíjat választja.

Arra a kérdésre, hogy a humánerőforrás-krízisre a gyakorlatban mi jelenthet megoldást, az alábbiak szerint felelt:

Ha az orvoshiány enyhítése a cél, akkor olyan feltételeket kellene teremteni, hogy a gyógyítók önként menjenek vissza. Például el kéne törölni a jogviszonnyal kapcsolatos szabályokat, azokat be sem kellett volna vezetni. De ha már megtörtént, korrigálni kellene ezt a téves döntést. Továbbá eltörölni a vezényelhetőséget és visszaadni a közalkalmazotti védett státuszt. De az is elfogadhatatlan, hogy valamilyen nem pontosan körülírt minőségi értékelés alapján 20 százalékot levonhassanak a bérekből. Ilyen rendszer Európában sehol nem működik

- mondta Fried Zoltán.

Az Indexnek nemrég Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese arról beszélt, hogy a teljesítmény alapján történő bércsökkentéssel egyáltalán nem ért egyet, szerinte a retorzió csak ideig-óráig lehet megoldás, hosszú távon biztosan nem.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magánorvosi ellátás

magánorvosok

orvosi ellátás

egészségügy

rendelet