Nem működik az országos próbamodell: újabb változás lesz az orvosi ügyeletekben; mi jöhet még?

HelloVidék   
  Megosztom
Nem működik az országos próbamodell: újabb változás lesz az orvosi ügyeletekben; mi jöhet még?

Átalakítják Hajdú-Biharban azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amire az országos rendszer újraszervezését alapozták volna. Szabad Zoltán, hajdú-bihari háziorvos, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke a lappal közölte, január végéig meghosszabbították a OMSZ Hajdú-Bihar megyei próbaprogramját.

Őt meglepte, hogy ebben a megyében is váltanak, és megint új ügyeleti rendszert léptetnek majd életbe. Az átalakítás egyik súlyos problémájának ítélte, hogy sem a feladatot ellátó háziorvosok, sem a páciensek nem tudnak még semmit arról, hogy néhány hét múlva mi történhet, hogyan fordulhatnak segítségért baj esetén, írja a 24.hu a Népszavára hivatkozva.

A rendszer kritikájaként említette azt az esetet, amikor egy hasmenéses beteg az éjszaka kellős közepén beállított a pilot-programként ismert ügyeletre, ahol nem orvos, hanem úgynevezett magasan képzett mentőtiszt fogadta a pácienseket, de ő nem írhatott gyógyszert. Ezért átküldte a beteget egy másik városba, a „legközelebbi” ügyeleti pontra, ahol volt orvos, és ő írta fel a gyógyszert. Gyógyszertárat viszont az illető csak egy harmadik városban talált.

Szabad Zoltán szerint a betegek mellett igencsak sürgető lenne a háziorvosok tájékoztatása is. Az új rendszerben új feladatellátási szerződést is kell kötniük.

A lap megkeresésére az Országos Mentőszolgálat közölte, hogy a Hajdú-Bihar megyei modellprogram igazolta az egységes, OMSZ által koordinált ügyeleti rendszer előnyeit.

A jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja. Akad majd olyan járás, ahol nem lesz ügyeleti pont. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból legfeljebb 3-4 maradna. Ám ahol marad ilyen pont, ott az adott járás háziorvosai saját asszisztenseikkel is fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

orvosi ügyelet

hajdú-bihar megye

omsz

ügyeleti rendszer