Nem működik az országos próbamodell: újabb változás lesz az orvosi ügyeletekben; mi jöhet még?

HelloVidék   
  Megosztom
Nem működik az országos próbamodell: újabb változás lesz az orvosi ügyeletekben; mi jöhet még?

Átalakítják Hajdú-Biharban azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amire az országos rendszer újraszervezését alapozták volna. Szabad Zoltán, hajdú-bihari háziorvos, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke a lappal közölte, január végéig meghosszabbították a OMSZ Hajdú-Bihar megyei próbaprogramját.

Őt meglepte, hogy ebben a megyében is váltanak, és megint új ügyeleti rendszert léptetnek majd életbe. Az átalakítás egyik súlyos problémájának ítélte, hogy sem a feladatot ellátó háziorvosok, sem a páciensek nem tudnak még semmit arról, hogy néhány hét múlva mi történhet, hogyan fordulhatnak segítségért baj esetén, írja a 24.hu a Népszavára hivatkozva.

A rendszer kritikájaként említette azt az esetet, amikor egy hasmenéses beteg az éjszaka kellős közepén beállított a pilot-programként ismert ügyeletre, ahol nem orvos, hanem úgynevezett magasan képzett mentőtiszt fogadta a pácienseket, de ő nem írhatott gyógyszert. Ezért átküldte a beteget egy másik városba, a „legközelebbi” ügyeleti pontra, ahol volt orvos, és ő írta fel a gyógyszert. Gyógyszertárat viszont az illető csak egy harmadik városban talált.

Szabad Zoltán szerint a betegek mellett igencsak sürgető lenne a háziorvosok tájékoztatása is. Az új rendszerben új feladatellátási szerződést is kell kötniük.

A lap megkeresésére az Országos Mentőszolgálat közölte, hogy a Hajdú-Bihar megyei modellprogram igazolta az egységes, OMSZ által koordinált ügyeleti rendszer előnyeit.

A jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja. Akad majd olyan járás, ahol nem lesz ügyeleti pont. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból legfeljebb 3-4 maradna. Ám ahol marad ilyen pont, ott az adott járás háziorvosai saját asszisztenseikkel is fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

orvosi ügyelet

hajdú-bihar megye

omsz

ügyeleti rendszer