Ilyen házak felé fordulnak a kispénzű magyarok: mutatjuk, mire érdemes figyelni

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ilyen házak felé fordulnak a kispénzű magyarok: mutatjuk, mire érdemes figyelni

Az emelkedő kamatok sokak számára megnehezítik a lakáshitelhez jutást. Így egyre többen kénytelenek lejjebb adni a megvásárolandó ingatlanokkal szemben támasztott igényeikből, így pedig sokan újra a megfizethetőbb, zártkerti ingatlanok felé fordulhatnak. Ráadásul, a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakemberek szerint az utóbbi években jelentős áremelkedés volt tapasztalható ebben a szegmensben is.

Ahogy a portál írja, bár klasszikus lakáshitelt nem lehet ilyen ingatlanra igényelni, de bizonyos családtámogatásokkal élhet, aki ilyet akar venni. A legdrágább zártkerti ingatlanok a Balatonnál vannak, nem ritkán több száz millió forintért adják el őket.

Mire kell figyelni, ha ilyet vennénk?

Zártkerti ingatlan vásárlása előtt érdemes alaposan áttanulmányozni a telekkönyvet és az ingatlan tulajdoni lapját, hogy meggyőződjünk arról, hogy az ingatlan kül- vagy belterületi, művelés alól kivont terület-e és a telken található épület szerepel-e a nyilvántartásban, illetve, hogy kategóriáját tekintve lakóingatlannak minősül-e, mivel ezek az ismérvek alapvetően meghatározzák a beépíthetőség lehetőségeit, az igénybe vehető támogatásokat és az ingatlan hitelképességét is. Arról is érdemes előre tájékozódni, hogy a helyi önkormányzat tervezi-e az adott településrész belterületté minősítését és infrastrukturális fejlesztését a jövőben, hiszen ezek alapvetően meghatározzák mind a jövőbeni lehetőségeket, mind a zártkerti ingatlan értékét.

Hogy mire érdemes még figyelnünk, hol és mennyiért vehetünk ilyen ingatlanokat? Erről többet a Pénzcentrum cikkében olvashatunk többet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zártkert

zártkerti ingatlanok

ingatlan vársárlás

pénzcentrum