2023-ban ezek a sztárszakmák: ha itt dolgozol, meg sem érzed a brutális inflációt

Pénzcentrum   
  Megosztom
2023-ban ezek a sztárszakmák: ha itt dolgozol, meg sem érzed a brutális inflációt

Nagyon kevés fizetés tudja felvenni a versenyt Magyarországon az inflációval. A munkaerőpiac egyes szegmenseiben nem számíthatnak a dolgozók béremelésre, vagy csak nagyon alacsony korrekcióra, vannak azonban olyan szakmák, melyek "inflációállók", azaz bőven az infláció mértéke felett kaptak béremelést a dolgozók az idei évben is. Szakértőkkel járta körül a témát a Pénzcentrum.

A KSH legfrissebb statisztikái szerint 2022 novemberében a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 706 ezer fő volt, 29 ezerrel több, mint egy éve, ugyanakkor piaci szereplők szerint 2022 végére tovább erősödött a harmadik negyedévben kezdődő munkavállalói aktivitás. A mozgolódásnak egyik oka az elszabaduló infláció, aki elégedetlen az egyre kevesebbet érő fizetésével, motiváltabb új állást keresni, olyat, ami jobban fizet. De a nyomasztó munkaerőhiány sem szűnt meg, a szakember még mindig óriási kincs.

Arra a kérdésre, hogy milyen munkakörökben van a legnagyobb emberhiány a kékgalléros, illetve a fehérgalléros állásoknál, Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) kommunikációs alelnöke válaszolt a Pénzcentrumnak.

A kékgalléros munkakörökben a munkatapasztalattal rendelkező szakember hiánya a legáltalánosabb, versenyképes fizetésük szakmától és tapasztalattól függően a legtöbb esetben a garantált bérminimum 1,5-3-szorosa. Fehérgalléros munkakörökben a mérnök, IT, sales, pénzügyi és gazdasági munkakörök a legkeresettebbek és a legjobban fizetettek, ezekben a munkakörökben bruttó 600-800 ezer- 4 millió között mozognak a bérek munkakörtől, szakmai tapasztalattól, teljesítménytől függően.

A legtöbb embert még mindig a kékgalléros operátori munkakörökbe keresik, az elmúlt években sok új beruházás jött Magyarországra, és sok van folyamatban. Ezekbe az új gyárakba fehérgalléros szellemi munkaerőre is szükség van, nemcsak a gyártósori munkásra. Rudi Péter, a Trenkwalder szakértője szerint jellemzően a fizikai operátorokból és szakmunkásokból állunk a legrosszabban.

A felpörgő gyártások mérnököket, termelésvezetőket igényelnek. Mivel mindenki digitalizál és automatizál, robotizál, ezért az automata rendszerek telepítésének különböző szintű technikus- és mérnökigényei vannak, beleértve még a mechatronikai mérnököket is. A rendszereket a CRM rendszerekkel össze kell fésülni, így a digitalizációval együtt járó feladatokra is kellenek az IT-s szakemberek.

A gyártás mellett a logisztika, a kereskedelem és a vendéglátás területén a legnagyobb a kereslet, de az építőipar is nagy számban keresi a szakmunkásait. Rudi szerint az egyszerű betanított munkásokra, operátorokra futnak a legnagyobb létszámú keresések, több ezres tömegben lehetne vinni operátorokat a cégeknek, ezt követik a gépkezelők, hegesztők, lakatosok, karbantartók és legvégül a mérnökök hada.

Nem elhanyagolható a nyelvtudás sem. Fehérgalléros területen az informatikai és mérnöki munkakörökre keresik a legtöbb jelentkezőt, de sok nyitott pozíció van a szolgáltató központokban (SSC/BSC) is, főleg olyan jelöltek számára, akik magabiztosan beszélnek angolul és még legalább egy másik nyelven.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

állás

munkaerőpiac

bérek

infláció

kékgalléros

fehérgalléros