Sokkoló magyar valóság: közzétették a béreket megyénként, döbbenetesek a különbségek

hvg.hu   
  Megosztom
Sokkoló magyar valóság: közzétették a béreket megyénként, döbbenetesek a különbségek

Hatalmas eltérések vannak az ország különböző részei között: a leggazdagabb megyék sem tudnak versenyezni a budapesti bérekkel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) beszámolója szerint - írta a hvg.hu.


 


 

A KSH megyei lebontásban közölte a nettó átlagkereseteket, amely szerint Budapesten 2022 első három negyedévében 413.351 forint volt kedvezmények nélkül a havi nettó átlagkereset, ami 67 ezer forinttal meghaladta a második helyezett Győr-Moson-Sopron megyei átlagot, ahol 346.190 forint volt a nettó átlagfizetés.

Összesen nyolc megyében haladta meg a nettó átlagbér a 300 ezer forintot, ebből csak egy nem dunántúli megye (ha Pest megyét nem számoljuk): Hevesben 307.494 forintot számolt a KSH.

Tizenhárom megyében nem éri el az átlagkereset a 300 ezer forintot sem. Két olyan megye van, ahol még a 250 ezer forintos havi nettó is átlag fölöttinek számít: Békésben 249 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 238 420 forint jött ki átlagnak.

Hogy a medián kereset – vagyis a szám, amelynél az emberek fele több pénzt keres, a másik fele kevesebbet – mennyi, az nem derül ki a mostani adatközlésből megyei szinten. Azt mindenesetre jó támpontnak használhatjuk, hogy szeptemberben nettó 63 ezer forinttal volt kevesebb az országos medián az országos átlagnál

- írták.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bérek

munka

megyék

megyei körkép