Sokkoló magyar valóság: közzétették a béreket megyénként, döbbenetesek a különbségek

hvg.hu   
  Megosztom
Sokkoló magyar valóság: közzétették a béreket megyénként, döbbenetesek a különbségek

Hatalmas eltérések vannak az ország különböző részei között: a leggazdagabb megyék sem tudnak versenyezni a budapesti bérekkel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) beszámolója szerint - írta a hvg.hu.


 


 

A KSH megyei lebontásban közölte a nettó átlagkereseteket, amely szerint Budapesten 2022 első három negyedévében 413.351 forint volt kedvezmények nélkül a havi nettó átlagkereset, ami 67 ezer forinttal meghaladta a második helyezett Győr-Moson-Sopron megyei átlagot, ahol 346.190 forint volt a nettó átlagfizetés.

Összesen nyolc megyében haladta meg a nettó átlagbér a 300 ezer forintot, ebből csak egy nem dunántúli megye (ha Pest megyét nem számoljuk): Hevesben 307.494 forintot számolt a KSH.

Tizenhárom megyében nem éri el az átlagkereset a 300 ezer forintot sem. Két olyan megye van, ahol még a 250 ezer forintos havi nettó is átlag fölöttinek számít: Békésben 249 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 238 420 forint jött ki átlagnak.

Hogy a medián kereset – vagyis a szám, amelynél az emberek fele több pénzt keres, a másik fele kevesebbet – mennyi, az nem derül ki a mostani adatközlésből megyei szinten. Azt mindenesetre jó támpontnak használhatjuk, hogy szeptemberben nettó 63 ezer forinttal volt kevesebb az országos medián az országos átlagnál

- írták.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bérek

munka

megyék

megyei körkép