Szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat: idén még nagyobb drágulás jöhet?

HelloVidék   
  Megosztom
Szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat: idén még nagyobb drágulás jöhet?

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette a 2022. decemberi inflációs adatokat. Ahogy a Telex írja, a magyar infláció tovább emelkedett a novemberi 23,1 százalékról 25-re, ami így az uniós átlag két és félszerese.

Mint írják, az élelmiszerek ára is tovább emelkedett Magyarországon, egy hajszálnyival maradt csak 50 százalék alatt, hiszen a pontos emelkedés összege: 49,6 százalék. Az EU tagállamaiban sem jobb túlságosan a helyzet, és bár az uniós átlag nem ugrott 2,4 százalékpontot, mint a magyar, de 17,9-ről 18,2-re emelkedett.

Mire számíthatunk idén?

Ezt előre nem lehet megmondani, bár tavaly decemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt jósolta, hogy a 2023-as infláció magasabb lesz a 2022-esnél. Ahogy a lap írja, az MNB a tavalyi, közel 29 százalékos élelmiszer-infláció után idén 29,7 százalékos élelmiszer-drágulást jósol. Ennek oka ugyanakkor nagy részben a 2022-es drágulás áthúzódó hatása, azaz nem további közel 30 százalékkal kerülnek majd többe az élelmiszerek, csak az éves átlag lesz ennyivel több, mint az idei.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

élelmiszerdrágulás

infláció

áremelkedés