Szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat: idén még nagyobb drágulás jöhet?

HelloVidék   
  Megosztom
Szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat: idén még nagyobb drágulás jöhet?

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette a 2022. decemberi inflációs adatokat. Ahogy a Telex írja, a magyar infláció tovább emelkedett a novemberi 23,1 százalékról 25-re, ami így az uniós átlag két és félszerese.

Mint írják, az élelmiszerek ára is tovább emelkedett Magyarországon, egy hajszálnyival maradt csak 50 százalék alatt, hiszen a pontos emelkedés összege: 49,6 százalék. Az EU tagállamaiban sem jobb túlságosan a helyzet, és bár az uniós átlag nem ugrott 2,4 százalékpontot, mint a magyar, de 17,9-ről 18,2-re emelkedett.

Mire számíthatunk idén?

Ezt előre nem lehet megmondani, bár tavaly decemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt jósolta, hogy a 2023-as infláció magasabb lesz a 2022-esnél. Ahogy a lap írja, az MNB a tavalyi, közel 29 százalékos élelmiszer-infláció után idén 29,7 százalékos élelmiszer-drágulást jósol. Ennek oka ugyanakkor nagy részben a 2022-es drágulás áthúzódó hatása, azaz nem további közel 30 százalékkal kerülnek majd többe az élelmiszerek, csak az éves átlag lesz ennyivel több, mint az idei.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

élelmiszerdrágulás

infláció

áremelkedés